Het is al meer dan 60 jaar geleden dat de aloude en vooral ook roemruchte Pastoor Veeger zijn eerste kerststal in Hertme aan de beminde gelovigen presenteerde. Met afgeleefde etalagepoppen en wat levende have werd niet alleen de geboorte van het Kindje Jezus uitgebeeld, maar tegelijkertijd een sprookje geboren dat zijn weerga niet zou kennen. In de afgelopen decennia kwamen de nieuwsgierigen van heinde en verre. Een traditie die overging van ‘vader op zoon’. ‘Hertme’ hoorde er gewoon bij en daar móest je wel zijn geweest. Zaterdagmiddag werd met de officiële opening van de stal een nieuwe fase ingeluid. Met nieuwe en jonge mensen die het organisatiestokje overnamen om daarmee de aloude traditie verder te verankeren.
De warmte van het samenzijn
En zo kon het gebeuren dat het fanfareorkest van St. Gregorius tegen de avondschemer weer het ‘Wij komen tezamen’ liet klinken ten teken dat het openingsfeest van start ging. Met uiteraard vele Hertmenaren, zelfs meer dan de laatste edities, die er getuige van wilden zijn en zich in alle gemoedelijkheid te goed wilden doen aan een borreltje, warme glühwein en een lekker hapje. Maar vooral ook aan de warmte van het samenzijn en de verbondenheid met elkaar. Met dank aan pastoor Veeger…
De bouwgroep van de kerststal zag het allemaal met tevredenheid aan. De mannen en een aantal dames hadden het toch maar weer mooi gefikst met elkaar en ondanks dat alle etalagepoppen en het Kindje de afgelopen twee jaar de zolder niet hadden verlaten, leek het alsof ze nooit waren weggeweest. “Nee hoor, niks aan de hand”, bevestigt een van hen lachend. “Ze waren er allemaal nog.” Het enige probleem vormde een schaap, deel uitmakende van de levende have. “Het dier heeft een zere poot en posteert zich nu midden voor het poortje zodat er geen enkel ander schaap meer in of uit kan.”
Oud tafereel met een moderne code
Maar dat euvel zal ongetwijfeld worden verholpen, zodat de complete levende have, alsook Maria en Jozef, de herders én de Driekoningen tot en met 6 januari het Kindje op hun vertrouwde plek kunnen bewonderen. Net als alle andere bezoekers die opnieuw van heinde en verre zullen komen om het tafereel te aanschouwen. Wel hoopt de organisatie dat er goed gedoneerd wordt in de collectebus; dit om alle kosten te kunnen dekken. En hoe oud het tafereel ook is, er is wel een supermoderne QR-code aan de collectebus gekoppeld. “Tja, je moet nu eenmaal wel met de moderne tijd meegaan”, klinkt het nuchter. (AJ/BM)
De exacte openingsdagen en -tijden van de kerststal in Hertme vind je in onze Agenda.
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.