De publieke tribune van de raadszaal puilde dinsdagavond uit met bezorgde omwonenden van locatie ’t Ridderspoortje, waar het college voornemens is om met Welbions 10 flexwoningen te realiseren. De buurt ziet dat niet zitten en ziet het onder andere als een aantasting van het woongenot. Bovendien is men niet te spreken over de manier waarop er met hen is gecommuniceerd.
Namens de wijkbewoners somden insprekers Clement Fransen, Nico Evers en Pim Bruggink de talrijke bezwaren op tegen het proces, de locatiekeuze, flexwoningen op zich en de beoogde doelgroepen. Dat er iets moet gebeuren met het terrein, zeker als straks ook basisschool Jan Ligthart verhuist naar ’t Wooldrik, is duidelijk, maar waarom niet – samen met de buurt – een integrale gebiedsontwikkeling met permanente woningen opstellen?
Opmerkingen uit de raad
De gemeenteraad – wellicht ook geschrokken van de heftige tegenstand – had eveneens kritiek. Tom Verreussel (D66): “Hoe is er tot deze locatiekeuze gekomen? Welke andere opties zijn er nog?” Wouter Leushuis (CDA): “Zijn er nog mogelijkheden het plan om te zetten in sociale huurwoningen?” Bert Oude Lansink (Lokaal BHZ): “U gaat weer in de fout met de communicatie, net als bij het AZC. Echt slecht!” Leo Graafhuis (VVD): “We geven ruim 3,5 ton weg aan Welbions. Is dat geen ongeoorloofde staatssteun? En heeft Welbions dit wel nodig? Er staan 54 woningen in de verkoop.” Roelof-Jan Naaktgeboren (GB90): “Hoe kunnen we als raad een goede afweging maken als we niet weten hoeveel flexwoningen er nodig zijn en welke locaties allemaal in beeld zijn? En belemmert dit niet de herontwikkeling van het hele gebied?”
Woningnood
Wethouder Martin Velten verdedigde het collegebesluit door te wijzen op de aangenomen motie van vorig jaar, waarin de raad opriep grond om niet beschikbaar te stellen aan Welbions voor tijdelijke woningen en de passages in raadsakkoord en coalitieakkoord die eveneens wezen op haast maken met oplossingen voor de woningnood. “Het college krijgt de opdracht en daar zijn we mee aan de gang gegaan. We hebben gekozen voor ’t Ridderspoortje als eerste locatie, omdat we daar relatief snel kunnen bouwen, het dicht bij voorzieningen is en de kosten voor het bouwrijp maken beperkt zijn.” Herontwikkeling van het gebied zou het niet in de weg staan. “Daarvoor zijn uitgebreide studies nodig en dat duurt zeker 10 jaar.”
Meer locaties in beeld
Volgens Velten zijn de 10 flexwoningen aan het Ridderspoor minimaal nodig. Meer locaties worden overwogen, maar daar wilde de wethouder in het openbaar nog geen uitspraken over doen. “Er is veel spanning op de huurmarkt. Vandaar dat het Rijk subsidies geeft voor flexibele woonvormen. Borne moet nu bijvoorbeeld dubbel zoveel statushouders huisvesten en dat wordt alleen maar meer. Dat is een verplichting en er is al aangekondigd dat statushouders desnoods in een hotel geplaatst worden en de rekening bij de gemeenten gelegd wordt. Als u zegt ‘wij willen het niet op die locatie’, dan kan het zijn dat ik daarvoor bij de raad terug moet komen. We moeten echt wel wat. U zult toch een keer een beslissing moeten nemen en kunt niet om de hete brij heen blijven draaien.”
En dat schoot diverse raadsleden dan weer in het verkeerde keelgat. Marja Zandjans (GrLi/PvdA): “Ik vind dit niet kunnen. We worden voor een voldongen feit geplaatst.” En Leo Graafhuis (VVD): “Dit is geen fijne manier van communiceren. Ik voel me klemgezet.”
Communicatie
Over de communicatie moest Velten erkennen dat het anders had gekund. “Er is in het voorjaar in de pers de suggestie gewekt alsof het al een genomen besluit was, maar dat was nog niet zo. Welbions kon pas recentelijk aan de slag met gesprekken. Met de buurt wordt een traject opgestart over een goede inpassing van de plannen, de doelgroepen en over het voorkomen van verloedering. Ik ga ervan uit dat Welbions dit overleg goed kan doen.”
Op 13 december staat het plan op de raadsagenda. Of de gemeenteraad dan op de rem gaat trappen is de vraag. Terugnemen van het voorstel wilde de wethouder in ieder geval niet. Wel deed hij een toezegging dat niet de spoedprocedure gevolgd gaat worden en dat de gemeenteraad – in beslotenheid – te horen krijgt welke locaties er nog meer overwogen worden voor het plaatsen van tijdelijke woningen. (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
daar heeft de wethouder lak aan.