Het college heeft besloten de locatie van ’t Ridderspoortje aan de Azelosestraat voor 15 jaar beschikbaar te stellen aan Welbions voor het realiseren van 10 tijdelijke woningen, vier in het bestaande gebouw van de voormalige peuterspeelzaal en zes nieuwe flexwoningen langs het Ridderspoor. Omwonenden, het bestuur van de naastgelegen basisschool Jan Ligthart en de woningcorporatie zijn inmiddels ingelicht over de details.
Subsidie
De bedoeling is de grond in een erfpachtconstructie te verpachten aan Welbions voor een bedrag van iets meer dan 140.000 euro, over de looptijd van 15 jaar, maar tegelijkertijd de subsidie vanuit het Rijk voor de stimulering van flexwonen voor hetzelfde bedrag aan Welbions als subsidie te verstrekken. Daarvoor moet Welbions wel eerst nog aantonen dat het anders niet rendabel te krijgen is.
Verlichten druk op woningmarkt
Het gaat om tijdelijke, grondgebonden woningen in de sociale huur sector. “Het zijn hele nette rijtjeswoningen”, vindt wethouder Martin Velten. “Nadrukkelijk bedoeld voor meerdere doelgroepen. Niet alleen statushouders, maar ook andere spoedzoekers. Ervaring leert dat statushouders vaker grote gezinnen hebben en daardoor meer aangewezen zijn op de bestaande huurvoorraad.” Tijdelijke woningen worden gezien als een goede en snelle manier om de druk op de woningmarkt te verlichten.
Mitsen en maren
In principe zouden de woningen er in de loop van volgend jaar kunnen staan, maar er zitten nog wel wat mitsen en maren aan. Zoals gezegd moet Welbions nog een goede berekening aanleveren ten behoeve van de subsidie en daarnaast moet de gemeenteraad er nog akkoord op geven. “De grond staat op dit moment voor 0 euro in de boeken. Het heeft daarom geen invloed op de begroting.” Wel zijn de kosten voor het bouwrijp maken – 96.000 euro – voor de gemeente. “Maar dat zou je ook kunnen zien als eerste kosten voor de herontwikkeling van het hele gebied. Dat is aan de orde als de Jan Ligthartschool verhuist naar ’t Wooldrik.” De gemeenteraad besluit naar verwachting in december of het met de voorliggende plannen akkoord kan gaan.
Gemeente en Welbions zullen een communicatietraject starten. “De buurt blijft nauw betrokken”, verzekert Velten. “Er blijft ook een gewone bestemmingsplanprocedure van toepassing. Dat is wel een verkorte procedure in het geval van flexwoningen, maar de omwonenden krijgen nog ruimschoots de gelegenheid voor het indienen van zienswijzen.” (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
Zodoende hebben wij ons huis 2 jaar geleden levensbestendig laten maken door het realiseren van een mooie aanbouw, weliswaar ook met een forse hypotheek.
We hebben op deze wijze enorm geïnvesteerd in onze (woon)toekomst.
Helaas vrezen wij, met ons vele wijkgenoten, dat dit prettige leven in gevaar komt door de voorgenomen plannen tot (ver)bouw van onze gemeente!!
Het Ridderspoor zal namelijk wat opzet zó ingrijpend veranderen dat dit wel gevolgen zal gaan krijgen voor ons woongenot.
Er is bij vele bewoners die wij spreken een grote mate van ongenoegen, zeker ook wat de uitblijvende communicatie vanuit de gemeente betreft. En dit al zo lang!
Hoewel de gemeente bij diverse gelegenheden, en op diverse wijze, krampachtig vasthoudt aan haar mythe dat dit wél zo zou zijn, is dit aantoonbaar onjuist!
Zelfs als direct omwonenden worden wij genegeerd, beter: geschoffeerd.