Het was de bedoeling om na de zomervakantie 2022 te starten met de ontmanteling van het sportcomplex ’t Wooldrik, het nieuwe kindcentrum eind 2023 op te leveren en het nieuwe sportcomplex in mei 2024. Maar dat blijkt allemaal niet haalbaar, omdat het sluiten van een realisatieovereenkomst met de aannemer langer duurt dan gedacht. Blijkbaar voldoet het Technisch Ontwerp van de aannemer, dat als basis dient voor de te sluiten overeenkomst, nog niet aan de door de gemeente gestelde kwaliteitsniveau. Met name de integratie tussen het bouwkundige en installatietechnische deel behoeft nog de nodige nadere uitwerking.
Een en ander heeft tot gevolg dat de planning wat opschuift. Verwacht wordt nu de overeenkomst in februari te kunnen tekenen. Dat betekent dat het kindcentrum pas in juni 2024 opgeleverd wordt en het sportcomplex een maand later. “Gebruikers van het complex zijn geïnformeerd”, vertelt wethouder David Vermorken. “Voor de veiligheid van de schoolgaande kinderen is het eigenlijk ook beter, want daarover waren wel zorgen als de school al in gebruik is terwijl de werkzaamheden aan het sportcomplex nog in volle gang zijn.”
Nieuwe aspecten
Naast de huidige plannen, wordt er ook een project gestart om te kijken of het toch mogelijk is de gasaansluiting van het zwembad te vervangen door een hybride of gasloos syteem. “Er is nu een ton aan gas nodig voor de zwembad. Nog afgezien van de hele Poetin-kwestie worden met de huidige gasprijzen terugverdientijden van alternatieve systemen steeds korter.” Verder wil men nog eens goed nadenken over de inrichting van de parkeerplaats. “Het is een van de warmste plekken van Borne en dat matcht niet goed met de school. We willen kijken of we maatregelen tegen de hittestress kunnen nemen en andere klimaatadaptieve zaken.”
Extra kosten
Ondertussen houdt zo’n beetje iedereen z’n hart vast over de kosten van het project in de huidige omstandigheden. “Ik snap de onrust bij de gemeenteraad en die is er net zo goed bij het college. Daarom zal de aannemer in november de raad een eerste ‘doorkijk’ geven met een inschatting op basis van de huidige marktprijzen, zodat men dat kan betrekken bij de begrotingsbehandeling.” Dat informeren van de raad gebeurt wel onder geheimhouding en achter gesloten deuren. De kosten zijn pas openbaar als de realisatieovereenkomst getekend wordt. En dat is dus begin volgend jaar. Naar verwachting. (AJ)
Foto boven © Dirk de Graaf
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
https://ec.europa.eu/eurostat/o/adaptive-media/image/14316027/Preview-1000x0/Fossil+fuels+2020+02.png?t=16448329165011
Alleen Malta doet het in de EU het op het gebied van energie uit hernieuwbare bron (“duurzame energie”) nóg slechter dan Nederland met zijn 90 % fossiele energie en economy-driven verzinsels over mooie plannen op ELKE recente klimaatconferentie