“Typisch Twents”, was de lachende reactie van een van de bewoners van de Spanjaardswijk, toen hij een blik wierp op de aanmeldlijst voor een werkgroep die mee gaat denken over de revitalisering van de vooroorlogse wijk. Twaalf mensen staken hun hand op toen projectleider Mark Verhijde vroeg wie er tijd en energie wilde spenderen aan de flinke klus die eraan zit te komen voor de wijk. Maar toen het puntje bij het spreekwoordelijke paaltje kwam bleken er wel meer bewoners mee te willen denken en te praten over het verbeteren van hun wijk en kwam de teller op 20 te staan. Even de kat uit de boom gekeken blijkbaar.
Grondige opknapbeurt
Hoe dan ook aan belangstelling geen enkel gebrek bij de bewoners, die net als de gemeente vinden dat er toch echt eens een grondige opknapbeurt nodig is in hun straten. Wie door de Spanjaardswijk loopt, waar ooit textielfabriek Spanjaard haar werknemers huisvestte, zal direct beamen dat het onderhoud aan wegen en groen wel een boost kan gebruiken. Bovendien blijkt onder de grond de riolering ook niet meer je-van-het te zijn.
Kansen
De revitalisering, die in principe draait om de openbare ruimte, biedt tevens kansen om in de bijzondere wijk ook op andere vlakken een sprong voorwaarts te maken. Op het gebied van klimaatadaptatie en energietransitie bijvoorbeeld, maar ook in cultuurhistorisch besef en sociale samenhang. De komende jaren wordt er samen met de bewoners over nagedacht. Het is vooral aan hen om dit soort zaken te initiëren.
Vertraging
Het project heeft wel enige vertraging opgelopen in de aanbestedingsprocedure, maar de bedoeling is dat in september 2023 toch echt de schop in de grond gaat. Dat voor de opknapbeurt in de ‘openbare ruimte’ ook op particuliere grond gewerkt moet gaan worden is evident. In de loop der jaren zijn er hier en daar kennelijk wat snipperstukjes grond in particuliere handen gekomen, met bekabeling, brandweerputten en riolen erin. Nog niet zo eenvoudig om dat allemaal grondig aan te pakken en mede ook daarom is de medewerking van de bewoners heel belangrijk. Meedenkkracht is er in ieder geval in overvloede. (AJ)
(Op de foto in de tekst wethouder David Vermorken, die zich als verantwoordelijk wethouder aan de bewoners voorstelde)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
Dank!!