Zo’n 800 belangstellenden hadden zich aangemeld voor de open dag van de nieuwe mestverwaardingsinstallatie van Twence in Zenderen. Maar mogelijk zou het bezoekersaantal nog wel kunnen oplopen tot 1.000, vanwege mensen die op het laatste moment besloten nog een kijkje te nemen. Wellicht gelokt door het mooie weer, maar zeer waarschijnlijk ook door nieuwsgierigheid naar de enorme installatie waar jarenlang zoveel om te doen is geweest.
Ondanks tegenwind en vele bestuurlijke en juridische procedures kon de mestverwerker toch worden gebouwd. Sinds de zomer wordt er varkensmest ter verwerking aangeleverd op de locatie Elhorst-Vloedbelt. Tegen het einde van het jaar hoopt Twence vol in bedrijf te zijn en jaarlijks 250.000 ton mest om te kunnen zetten in waardevolle grondstoffen.
Waardevolle grondstoffen
In acht ingenieuze en bijna volautomatische stappen wordt de in tankwagens aangeleverde varkensmest omgezet in groen gas – genoeg voor ongeveer 3.000 huishoudens -, 25.000 ton fosfaatmeststof, 200.000 m3 schoon water, 15.000 ton kaliummeststof en 3.000 ton ammoniak oplossing voor industriële toepassingen. Allemaal grondstoffen van nut en waarde. Er blijft helemaal niets van de mest over dat als restafval bestempeld moet worden.
Veel moeite is gestoken in het voorkomen van geurhinder. Op alle gebouwen zijn afzuigleidingen geplaatst die lucht afvoeren naar een grote luchtwasser met zeven secties, die allemaal een andere component uit de lucht halen. Het zorgt ervoor dat er op de hele locatie niet of slechts heel minimaal een mestgeur te bespeuren valt. Aan slim omgaan met energie en warmte is ook de nodige aandacht besteed.
Trots
Het vervult de zes medewerkers die de vestiging gaan bemensen vol met trots. Eén ervan is de Bornse procestechnoloog Kirsten Telgenkamp. “Ik voel me hier als een kind in de snoepwinkel!”, zegt ze enthousiast. “Hier staat echt het nieuwste van het nieuwste. Uniek in z’n soort. Alles wordt hergebruikt. Het is toch prachtig dat wij bijvoorbeeld de ammoniak oplossing die hier gewonnen wordt weer gebruiken bij de afvalcentrale in Hengelo om daar de stikstofverbindingen uit de rookgassen te halen? Hoe mooi wil je het hebben? Ja, ik ben echt heel trots op wat we hier doen. Omdat je de boeren helpt met hun mestoverschot en ook de maatschappij helpt.” (AJ/BM/RH/DdG)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
Ik hoor dit graag van een bewoner uit Zenderen of iemand van de dorpsraad die dit gaat beamen. Afspraken staan heel goed op papier, maar of die ook daadwerkelijk worden gevolgd en/of nageleefd (en bekeurd is een ander punt;
Over dat de mestverwerker nu in Zenderen is gekomen: hier kun je niet meer omheen en ook zeker niet alles terugdraaien. De bouw is al jaren geleden aangekondigd, er zijn bezwaren ingendiend, maar de mestverwerker is nu dus (nog niet helemaal op volle capaciteit). Een soort mosterd na de maaltijd commentaar van @Nico.
Maar het is je goed recht hier nog even op te wijzen.