Wereldwinkel Borne gaat al 40 jaar voor ‘eerlijk’
02-10-2022
VOORZITTER GERDA REMMERS: ‘WE ZIJN ALLANG NIET MEER VAN DE RIETSUIKER ALLEEN’

Wereldwinkel Borne gaat al 40 jaar voor ‘eerlijk’

Wie kent het niet? De Wereldwinkels, die je in heel veel steden - en soms ook dorpen - kunt tegenkomen en zich ruwweg al een halve eeuw inzetten voor eerlijke handel. Ook in Borne is zo’n Wereldwinkel te vinden. In de laatste week van oktober viert ze zelfs haar 40-jarig bestaan. “Eigenlijk wel een hele prestatie” vertelt Gerda Remmers, die al 13 jaar deel uitmaakt van het bestuur, waarvan de laatste vijf jaar als voorzitter. “Vergeet niet dat de Wereldwinkel volledig draait op vrijwilligers en dat de wereld en dus ook onze winkel in de afgelopen veertig jaar volledig is veranderd.”
 

Duurzaam

“In de beginjaren ging het vooral om rietsuiker en eerlijke koffie. Dat was het handelsmerk, om het zo maar te noemen”, vertelt ze. “Maar die tijd ligt al heel lang achter ons.” Vandaag de dag worden de winkelstellingen dan ook gevuld met tal van andere, vooral ook duurzame artikelen. Van wenskaarten, sjaals en sieraden bijvoorbeeld, tot Doppers en andere eigentijdse voedseldragers. Én tal van decoratieve zaken. Gerda: “Ja, het is allemaal anders geworden.” Lachend wijst ze naar een hoekje waar nog enkele Boeddhabeeldjes te staan. “Ook die behoren inmiddels bijna tot het verleden”, zegt ze.
 

Haar collega-bestuurslid en natuurlijk ook vrijwilligster Ineke Oldenbeuving bevestigt de verandering die zich in de achterliggende periode heeft voorgedaan. “In het verleden bestonden onze klanten vooral uit zeg maar vooruitstrevende mensen, wellicht zelfs ietwat tegen het alternatieve aan. Dat is tegenwoordig wel anders. Steeds meer jongeren stappen bij ons naar binnen. De helft zoekt doelbewust naar iets duurzaams, de ander gewoon naar een leuk artikel. Maar voor onszelf staat de duurzaamheid nog steeds voorop hoor. We willen echt alleen maar eerlijke producten verkopen, dat is onze drive.”
 

Feestweek vanaf 29 oktober

De Wereldwinkel zit al sinds de jaren ’90 aan de Nieuwe Kerkstraat, na voorheen aan onder meer de Hofstraat en Stationsstraat gehuisvest te zijn gewest. “Het bevalt ons hier heel goed”, aldus Remmers. “We hebben een behoorlijke ruimte en vooral ook veel etalagemogelijkheden. Op dit moment runnen we de winkel met zo’n 30 vrijwilligers. Voor het merendeel vrouwen, en een enkele man die de technische zaken voor zijn rekening neemt. De feestweek vanaf 29 oktober is wel een mijlpaal hoor!”
 

Die mijlpaal wordt op zaterdag 29 oktober direct al gevierd met een informele receptie waarvoor onder meer zo’n 160 oud-medewerkers worden uitgenodigd. Verder zijn er dagelijks, tot en met 5 november, wisselende aanbiedingen, is er voor iedereen die in de feestweek 40 jaar wordt of 40 jaar is getrouwd een leuke prijs en bovendien kan iedereen meedoen aan een slagzinwedstrijd. Zie hiervoor www.wereldwinkelborne.nl. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Direct Sushi wordt Umami Borne

De gevel van het pand aan de Azelosestraat wordt momenteel aangepast. De belettering van Direct...
25-07-2024

Vertrouwde dierenwinkel, andere naam

ADVERTORIAL. Begin dit jaar nam Rianne Ruepert formeel Jumper Borne over van Patrick...
17-07-2024

Takko Fashion feestelijk geopend

In de Bakkerssteeg is sinds woensdag maar liefst meer dan 500 m2 winkelleegstand in...
10-07-2024

Terras Hertme’s Ambacht opnieuw publiekslieveling

Voor het tweede jaar op rij heeft Hertme’s Ambacht de publieksprijs gewonnen in de door...
02-07-2024

Verdi en Tsjaikovski klinken op Dorsetplein

Onder het motto ‘Reis door de tijd’ nemen de Bornse winkeliers je acht zaterdagen...
01-06-2024

Takko Fashion opent vestiging in Borne

Er wordt op dit moment hard gewerkt in drie leegstaande winkelpanden aan de Bakkersteeg en...
28-05-2024