Muziek is een taal die iedereen begrijpt. Dat laten de Oekraïense Maria Bolduyeva (23), Nathalia Bolduyeva (21) en Victoria Stepanova (17) zien en horen. In twee overvolle zalen luisterden zo’n tweehonderd mensen naar het professionele spel van deze jonge musici.
Vol passie speelt Nathalie op deze zomerse zaterdagavond in de Zwanenhof. 21 jaar. Afkomstig uit Zaporizhzhya in het zuiden van Oekraïne. Slechts 300 km van Mariopol verwijderd. Slechts 100 km van de door de Russen ingenomen kerncentrale. Ze woont sinds twee maanden bij haar moeder, zus en zwager in de Zwanenhof. Voorlopig een opvangcentrum voor vluchtelingen uit Oekraïne. Nathalie gelooft in de toekomst. Haar zus Maria kent haar dromen en wensen.
Oudejaarsavond 2021
31 december 2021. Het leven werd gevierd op oudejaarsavond in Zaporizhzhya. Nathalie studeerde aan de muziekacademie. Maria was net afgestudeerd aan het conservatorium en gaf muziekles aan kinderen. Haar man was in dienst bij de nabijgelegen kerncentrale. Zoals ieder jaar op oudejaarsavond schreef ook dit keer iedereen van de familie een wens op een papiertje. Een Oekraïens gebruik. Daarna werd het verbrand. Het beetje as verdween in het glaasje champagne. Er werd een toost op het nieuwe jaar uitgebracht. Gelukkig nieuwjaar! De champagne werd feestelijk opgedronken. Nog geen twee maanden later veranderde de wereld.
Geloven in een toekomst
Het veilige thuis van december 2021 werd verruild voor een nieuwe onbekende thuishaven. Het prachtige Zwanenhof in Borne, zoals ze zelf aangeven. Maria woont hier nu zes maanden met haar moeder. Maria wist wat haar zusje op oudejaarsavond wenste: de studie aan een conservatorium in Europa voortzetten. Om breder opgeleid te worden. Om toch te blijven werken aan de toekomst van Nathalia bedacht Maria een plan. “Wij worden hier in Borne warm, gastvrij en met veel liefde opgevangen. Wij willen wat teruggeven. Maar ik wil ook graag de droom van mijn zusje in vervulling laten gaan.”
Maria vervolgt: “Maar ook nog de wens van Victoria.” Ze ontmoetten elkaar voor het eerst in het opvangcentrum. Victoria heeft haar middelbare school en muziekschool afgerond. Ze wil werken aan haar toekomst door toegepaste psychologie te gaan studeren aan de Saxion Hogeschool. “Maar hoe kunnen we deze jonge vrouwen zonder geld laten studeren?”, vroeg Maria zich af. Er is 4.500 euro als ‘collegegeld’ nodig. En zo werd het idee om een benefiet concert te organiseren geboren. Het is het geloven in een toekomst.
Muziek is een taal die iedereen verstaat
De drie vrouwen laten met het concert zien en horen dat muziek een universele taal is. Woorden uitwisselen in ieders moedertaal is lastig. Maria presenteert deze avond in het Oekraïens. Het publiek volgt de vertaling op een projectiescherm. Maria opent met een lied ‘Alle moeders van Oekraïne’. De zaal is muisstil. Haar moeder zit voor haar. Enkele minuten later neemt haar andere dochter in een schitterende roze jurk plaats achter de piano.
Groot talent en professionele opzet
Een intieme avond met lichtpuntjes. Immers, het thema is ‘concert by candlelight’. Bij de eerste noten van Nathalia merkt het publiek dat we met een groot talent te maken hebben. Ze heeft gekozen uit werk van de Beethoven, Scariabin, Schumann, Bach en Rachmaninoff. “Ik hou van deze componisten. Het geeft mij speciale energie. Het vertolkt verschillende emoties, gemoedsstemmingen,” verklaart Nathalia. Iets wat iedereen kan voelen en begrijpen. Tussen de nummers door vertelt Maria over het leven van de componist. Met uitleg over die periode.
Deze achtergronden gaven het concert een nog professioneler cachet. Met als surplus een animatie van desbetreffende componisten en omgeving. Het optreden werd afgewisseld met kort pianospel van Victoria. Zij koos voor werk van Haslinger en Händel. Licht en liefdevol. Verrassend was het gitaarspel van de jonge Yelizaveta Panarina. Geboeid en geraakt luisterde het publiek. Soms heel even met glimlach. Als enkele jonge vluchtelingkinderen in alle onschuld in de gang speelden.
Toegift
Aafke Feenstra heeft het mede mogelijk gemaakt dat deze avond tot stand is gekomen. Zij legde aan het begin van de avond op een bescheiden wijze het doel uit van het concert. Aan het einde van de avond nodigde zij de twee zussen uit voor een hartverwarmende toegift. Ze attendeerde het publiek op de vrije donatie. Maria, Natalia, Victoria en hun ondersteuning kregen een lange staande ovatie. Een bijzondere ervaring waar je stil van wordt.
Aan het eind van de avond bleek de opbrengst 4.560 euro te zijn. Voor de organisatie houdt het daarmee echter niet op. Men wil nu een studiefonds oprichten, "want er volgen vast wel meer aankomende studenten", aldus Feenstra. Daarom is het nog mogelijk een donatie te storten. Dat kan op: NL 65 INGB 0007424297 t.n.v. A. Feenstra, onder vermelding van 'bijdrage Victoria en Natalia'. (YD/RH)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.