November vorig jaar ging de gemeente akkoord met het avontuur om op een vernieuwende wijze de inwoners van Wensink Zuid te laten meebeslissen over de wijze waarop de wijk zou kunnen verduurzamen. Als gelijkwaardige partner in het proces. Hoe, dat was op dat moment nog de grote vraag. Vanuit de Provincie werd Ferenc van Damme van Studio Vers Bestuur aangeboden. Hij zou ervaring hebben met vergaande en innovatieve manieren van participatie.
Bijeenkomsten
Inmiddels zijn er enkele bijeenkomsten geweest, die niet allemaal even succesvol waren. Bij de laatste liep de helft van de wijkbewoners weg. Het bleef allemaal erg theoretisch en vaag, terwijl wijkbewoners wel graag wilden weten waar ze nu precies over gingen nadenken. Het plan van Twence en enkele Twentse gemeenten om eventueel een warmtenet aan te gaan leggen, waar ook Wensink Zuid op aangesloten zou kunnen worden, ‘hing boven de markt’, maar duidelijk werd nog niet wat precies het onderwerp van de exercitie was.
Voorbeeld: De Thij
Maandagavond werd dat anders. Meer dan 100 wijkbewoners hoorden in het Kulturhus dat het toch echt om het onderzoeken van mogelijkheden om aardgasvrij te worden ging, waarbij het warmtenet van Twence een mogelijke optie is. Ferenc van Damme lichtte nogmaals kort zijn visie toe over hoe het met participatie allemaal anders moet, maar de werkelijke omslag kwam pas toen Niels Nijenmanting uit De Thij in Oldenzaal zijn verhaal hield over hoe de wijk meedacht over het wijkuitvoeringsplan daar. Hij vertelde over de diverse opties die door inwoners werden aangedragen, waaronder geothermie en restwarmte uit de waterzuivering, en dat die vervolgens werden onderzocht. “Het is nuttig om dat uit te zoeken. Voor ons bleek een collectieve oplossing geen goede optie. Dat werd onderbouwd en daar heb ik nu ook vrede mee. Het meemaken van zo’n proces van onderzoek is misschien wel de grootste meerwaarde.”
Hij herkende het wederzijdse wantrouwen tussen overheid en inwoners, zoals dat ook wel bleek op de bijeenkomst in het Kulturhus. Ook in dat opzicht vond hij het proces in De Thij positief, in de zin dat het meer begrip had gekweekt. Anderzijds was hij realistisch in de mate waarin je alle inwoners kon betrekken en is het ook nog een beetje afwachten wat de gemeente Oldenzaal met de resultaten gaat doen.
Vervolg
Het verhaal van Nijenmanting gaf de wijkbewoners iets meer houvast en een idee over hoe het proces zou kunnen verlopen. De bedoeling is dat er telkens nieuwe mensen uit Wensink Zuid de volgende bijeenkomst gaan oppakken en zo langzamerhand het participatieproces meer handen en voeten gaan geven. Een zestal inwoners bood zich aan om de volgende kar te gaan trekken. Dan zullen mogelijk alternatieven de revue passeren, maar nog steeds is het proces niet in steen gebeiteld en is het vooral aan de wijkbewoners zelf hoe ze het allemaal vorm willen geven. (AJ/BM)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
Hoeveel huishoudens in t Wensink hebben welke warmtevraag. In een redelijk goed geisoleerd huis kun je met 40 graden warmte in de bestaande CV buizen en radiatoren comfortabel wonen. Ieder moet dat inmiddeels wel hebben gedaan toch? Of je dat water nou zelf stookt op duur gas, of het warme water van Twence krijgt geleverd tegen lagere kosten dan gas, Elektrisch boilertje erbij en klaar (dat overigens ook tot 40 graden verwarmd wordt door Twence, maar wat je zelf hoger kan zetten.
Probleem (dat heet participeren om uitzonderingen te bedienen) is dat een school vaak deuren open heeft staan in de winter en 40 graden heet water van Twence te weinig is voor lekker warm. Daarom moeten gezinnen liefst heter water nemen (voor die school) of de school moet extra warmtepompen nemen. Heter water door Twence betekent harder stoken. Hoe was deze discussie in de participatieslang? In Enschede krijgen hele wijken vanwege publieke gebouwen, water van 80 graden.