Airconditioning was woensdagmiddag niet nodig in de raadszaal, waar een ronduit ijzige sfeer hing. Alle fractievoorzitters waren aanwezig om van formateur Joop Wikkerink te horen dat hij zijn formateurspet aan de wilgen hangt, nu VVD, Borne-NU en CDA ‘achter zijn rug om’ een alternatieve coalitie hebben besproken. “Ik voelde mij maandag overvallen”, vertelt Wikkerink met de nodige frustratie in zijn stem. Hij wilde er eigenlijk meteen het bijltje bij neergooien, maar besloot na een ‘nachtje slapen’ dat het van belang was de hele raad te informeren over de ontstane situatie en ‘van daaruit positief verder te gaan.’ “Ik voelde mij gebruuskeerd, maar wilde over mijn eigen gevoelens heenstappen.” De druppel was echter dat de ‘coupplegers’ dinsdag een persbericht uit lieten gaan over hun voornemen om samen de komende vier jaar de kar te gaan trekken.
‘Klemgezet’
Omgekeerd waren VVD, Borne-NU en CDA boos op Wikkerink. Leo Graafhuis (VVD): “We wilden eerst een overleg met de formateur over hoe het verder moest. Toen in plaats daarvan alle fracties werden uitgenodigd voelden wij ons klemgezet.” En Bo ter Braak (CDA): “We hadden een toelichting willen geven, maar werden helaas geconfronteerd met een vergadering op exact hetzelfde moment. We voelden ons genoodzaakt het persbericht voor die tijd uit te sturen.”
Mieke Visser (SP), genoemd als ‘gedoogpartner’ in een constructie met GB90 en GrLi/PvdA, had er allemaal geen goed woord voor over. “Het formatieproces is niet gevolgd. Ik voel plaatsvervangende schaamte naar de inwoners toe.” Ze wilde weten waarom zowel VVD als CDA een coalitie met GB90 en GrLi/PvdA niet zagen zitten, hoewel er inhoudelijk weinig belemmeringen leken te zijn.
Teleurstelling
Wikkerink daarover: “Het gaat over gebrek aan ‘chemie’ en ‘geen klik voelen’. Dat gold voor de VVD, maar ook voor het CDA. Dat zijn rare processen en dat kun je niet altijd verklaren.” Bij Marja Zandjans (GrLi/PvdA) was de teleurstelling en ergernis duidelijk. “Door deze actie van de coupplegers wordt het bijna onmogelijk gemaakt om het Borns Akkoord uit te voeren en zal het lastig zijn om op een nette, bestuurlijke manier te opereren.”
Hoe verder?
In dat Borns Akkoord staan allerlei onderwerpen die de raad de komende vier jaar ter hand wil nemen, maar ook afspraken over hoe men met elkaar wil omgaan. Joop Wikkerink vindt het de belangrijkste verdienste van zijn informateurs- en formateursklus, dat echter ook als een mislukking voelt. “Het is heel jammer dat het niet gelukt is de poppetjes rond te krijgen”, zegt hij na afloop van de vergadering. “Als je terugkijkt, dan waren er wel signalen dat het niet lekker liep. Maar deze actie komt voor mij wel onverwacht. Ik zag wel verschillende karakters, maar dat hoeft op zich geen beletsel te zijn.”
Hoe het nu verder moet is niet meer aan Wikkerink. Op 23 juni staat er een ‘duidingsdebat’ gepland, waar hij in ieder geval niet meer aanwezig is. Zijn klus komt, enigszins roemloos, ten einde. En toch ziet hij nog wel lichtpuntjes. “Borne heeft een mooie schaal. Inwoners zijn betrokken en de raad is betrokken. Dat is iets waarmee het allemaal wel goed zal komen.” (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.