Het is inmiddels een jaar geleden dat de hulpkaart in Borne werd geïntroduceerd. In eerste instantie als pilot via zorgpartijen WOPiT (Stichting Wonen en Psychiatrie in Twente) en Carintreggeland. De hulpkaart is een landelijk initiatief. Een kaartje in zakformaat waarop belangrijke informatie staat als iemand, om wat voor reden dan ook, even niet kan aangeven wat er aan de hand is of wie er gebeld moet worden. Belangrijk voor mensen met onbegrepen gedrag, die omstanders of hulpverleners met de kaart op het goede spoor voor hulp kunnen zetten. Maar in Borne ziet men het gebruik van de hulpkaart veel breder.
Voor iedereen
“Het is een misverstand dat de kaart alleen is voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Iedereen kan er baat bij hebben”, legt wethouder Martin Velten uit. “Het is voor iedereen die in een kwetsbare situatie terecht kan komen”, vult Ben van der Weide van het Zelfregieteam Borne aan. “En dat kan iedereen overkomen.” Welke naaste moet er gebeld worden en zijn er bijvoorbeeld kinderen of huisdieren waar zorg voor nodig is? “Het gaat er echt om dat mensen zich veilig voelen met zo’n hulpkaart op zak. De redenen kunnen heel verschillend zijn.”
Breed uitrollen
De gegevens op de hulpkaart worden nergens geregistreerd en de hulpkaart is om die reden heel laagdrempelig en privé. De ideale situatie zou volgens de initiatiefnemers zijn dat iedereen zo’n kaart heeft en het voor omstanders en hulpverleners een automatisme wordt om er naar te vragen als je iemand wil helpen. Maar van breed uitrollen kwam het, vanwege corona, maar niet. Tot nu.
Om te beginnen is er de mogelijkheid om de kaart zelf digitaal te downloaden en in te vullen via de website www.zelfregieteamborne.nl, maar de blanco kaartjes zijn ook te verkrijgen bij de infobalie van het Kulturhus en bij het Sociaal Hus in het gemeentehuis. Daar liggen ook voorbeeldkaartjes met suggesties welke informatie je op zo’n hulpkaart kwijt zou kunnen. Wie liever hulp heeft bij het invullen kan bovendien iedere maandagmiddag terecht in de bibliotheek, waar vrijwilligers klaar staan om te helpen. Ben van der Weide: “We hopen echt dat zo veel mogelijk mensen de hulpkaart gaan gebruiken én we hopen ook dat zo weinig mogelijk mensen hem nodig gaan hebben!” (AJ/BM)
(Op de foto boven vanaf links: Marjolijn Wobben, Marijke van der Weide, Leny Zomer, Ben van der Weide en wethouder Martin Velten)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.