Na twee jaar verstoken te zijn geweest van een grootse viering van de Nationale Dodenherdenking, mocht het dit jaar weer en dat was te merken woensdagavond. Bij de diverse oorlogsmonumenten in onze gemeente waren er veel mensen die van de twee minuten stilte getuige wilden zijn. Ook de Herdenkingsbijeenkomst in de Oude Kerk, voorafgaande aan de stille tocht en het samenzijn bij het Gemeentelijk monument, kon op veel belangstelling rekenen.
Bloemleggingen
De herdenkingen in Borne begonnen al om 18.00 uur met een bloemlegging bij ‘Het Jasje’, het monument aan de Parallelweg; een kwartiertje later gevolgd door een bloemlegging op de Joodse begraafplaats. Om 18.45 uur was er een bloemlegging bij het graf van de heer H.W. Oude Egberink in Hertme, waar St. Gregorius voor de muzikale omlijsting zorgde. Datzelfde deed de Euregio Brassband een kwartiertje later bij het landkruis aan de Mekkelhorstweg, waar ook bloemen werden gelegd.
Om 19.00 uur startte in de Oude Kerk de traditionele Herdenkingsbijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst, die ook werd bijgewoond door Peter Lüttmann, de burgemeester van partnerstad Rheine, gingen burgemeester Jan Pierik en pastoor Jurgen Jansen nader in op het thema ‘Verbondenheid’. Marrit Jannink declameerde het gedicht Vrijheid en het Twents Liturgie Koor zorgde met enkele liederen voor een passende en vooral ook indrukwekkende muzikale ondersteuning.
Stille tocht en Taptoesignaal
Na afloop kregen alle bezoekers een witte roos aangereikt die ze meedroegen tijdens de stille tocht door de smalle straatjes van Oud Borne, onderweg naar het monument bij restaurant Dorset. Daar stonden inmiddels al veel mensen te wachten om de herdenking van nabij mee te kunnen maken.
Onder hen, zoals gewoonlijk, een aantal leden van Scouting Twickel, die zich als erewacht naast het monument had opgesteld. Nadat trompettist Floris Hoek van de Bornse Harmonie het Taptoesignaal blies, volgden de indrukwekkende twee minuten stilte, met aansluitend twee coupletten van het Wilhelmus.
De plechtigheden werden afgesloten met diverse kransleggingen, waaronder die van de gezamenlijke gemeenteraad, vertegenwoordigd door Cor Woudstra en Bram Entrop, het Oranjecomité, de Stichting Belevingstheater Oorlogstijd en Bevrijding Borne, het Voormalig Verzet en de Raad van Kerken. Daarna was het aan de overige bezoekers om hun witte roos in de daarvoor gereedstaande vazen te deponeren.
Tezelfdertijd werden ook de doden herdacht bij het monument ‘En weer weent een moeder om het verlies van haar zoon' op de Elhorst-Vloedbeld in Zenderen. Ook hier gaf St. Gregorius acte de presence. De fotoreportage toont een overzicht van de verschillende herdenkingen in Borne, Hertme en Zenderen.
Grote samenzang op Bevrijdingsdag
Morgen, 5 mei, Bevrijdingsdag, zingt het Groot Borns Vrijheidskoor (bestaande uit zo’n 150 leden van de diverse koren in onze gemeente én het aanwezige publiek) om 19.30 uur op het plein vóór het Kulturhus een groot aantal liederen waarin vrijheid, vrede en verbinding de rode draad vormen. Het inzingen start al om 19.00 uur. Iedereen wordt van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn en eraan deel te nemen. (RH/AJ/BM)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.