Het voelt weer vertrouwd. Een ouder echtpaar haalt opgelucht adem en uit tevredenheid bij het binnenlopen van de Grotestraat: “Het is weer net zoals vroeger, ouderwets gezellig.” Het jaarlijkse typische Bornse evenement. Enkele jaren hebben we deze mega culturele happening moeten missen. Ten gevolge van de coronamaatregelen. Het lijkt dat menigeen dit gemis op deze droge en zonnige zondag wil inhalen. Het wordt weer uitbundig gevierd. Al voor twaalf uur bezochten belangstellenden het centrum van Borne en snelden door naar Oud Borne. Soms met de vraag: ‘Waar is Oud Borne?’ Om maar niets van de living statues te missen.
De enthousiaste bezoekers, die de overige activiteiten in de regio links lieten liggen, moesten op deze ‘Bornse’ middag een keuze maken uit het enorme aanbod. Zang en muziek in kerken, Kidsplein bij het Kulturhus, dans in het Kulturhus, kunst- en cultuurkramen in diverse straten, opengestelde winkels, orkesten en harmonieën op pleinen, koren op de hoek van straten, of toch op zoek naar het optreden van een familielid of bekenden.
Kidsplein
De kinderen konden zich dit jaar de hele middag vermaken. Al ‘zappend’ van het ene spektakel naar het andere. Met als uitdaging de taartbakwedstrijd. Binnen een mum van tijd waren de baksels uitverkocht. Want iedere smulpaap kon een stuk gebak kopen om daarna aan te geven wat de favoriete taart was. De opbrengst (140 euro) komt ten goede aan Sociaal Twente. Een goed doel om kwetsbare gezinnen een mogelijkheid te geven een weekje op vakantie te gaan. De winnaar van de wedstrijd is: Afke van de Brink met ‘Gijs Groentetuin’. Alle taarten waren fantastisch. De jury oordeelde over smaak, textuur, balans, vaardigheid, kleur, ontwerp, technieken originaliteit en creativiteit. Helaas kan er maar één winnen. Zowel bij de jury als bij het publiek kreeg deze taart de meeste punten toegekend.
Grotestraat
Nieuw was de deelname van de Rode Draad op deze culturele middag. Verwijzend naar de vele activiteiten tijdens het afgelopen Twents Textiel Festival. Het textielproject pakte nog één keer uit met presentaties van de Heemkundevereniging en het Bussemakerhuis. Made by Josje, het Koetshuis en de Kringloopwinkel legden de nadruk op het waarderen en hergebruik van textiel.
Veel kijken, maar ook kopen?
In het centrum was er veel te zien bij de diverse kraampjes. De wereldwinkel, Unicef, hospice en de kringloopwinkel legden de voorbijgangers uit waar zij voor staan. Op verschillende kramen werden nieuwe en oude waren aangeboden. Sieraden, kopjes uit oma’s tijd, boeken. Maar het publiek is in deze tijd voorzichtig met een aankoop in een opwelling. Terwijl de kinderen genoten van de draaimolen kon pa en ma nog even een blik werpen op dat ene hebbedingetje. Alles omlijst door veel muziek van eigen bodem.
Kunstmarkt
Op zo’n dertig kramen werd professionele en amateurkunst, van over het algemeen kwalitatief goed niveau, aangeboden. Opvallend was het aanbod van de vele schilderijen. Enkele glassculpturen, tassen en sieraden doorbraken het traditionele aanbod. Elly van der Graaf, sieradenontwerpster, was teleurgesteld in de animo voor de kunstmarkt. Ze kreeg bijval van diverse standhouders. “We missen reuring hier. Terwijl elders de muziek de sfeer beïnvloedt.”
Volle terrassen
Van slenteren word je moe en dorstig. Dat bleek uit de overvolle terrasjes. Er was midden op de middag geen vrij tafeltje te zien. Voor de ijssalon stonden mensen in de rij om de koude lekkernij, bij dit zonnige weer, te bemachtigen. Maar ook de detailhandel, vooral de modezaken, deden goede zaken. De gevulde papieren zakken met de namen van modezaken, bungelend aan een arm, waren veelvuldig waar te nemen in de straten van Borne. Kortom, veel mensen hebben veel gezien en veel genoten nu het eindelijk weer kon. (RH/YD)
Later meer over de living statues
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.