Het was flink schrikken voor Rian en René Jannink van Hedevelds Bio Ei toen het nieuwe jaar nog maar net was begonnen. Op 3 januari werd vogelgriep geconstateerd bij een pluimveehouder in Bentelo en als gevolg daarvan gold er per direct een vervoersverbod van pluimvee, eieren en mest in een straal van 10 kilometer rondom het besmette bedrijf.
Daarbinnen ook het bedrijf van Beltman in Zenderen en Hedevelds Bio Ei in Hertme. “Het gaat allemaal heel snel”, vertelt Rian. “In de ochtend hoorden we al van de verdenking in Bentelo en diezelfde avond kwam de bevestiging. Via Google Maps zijn we gaan uitzoeken of we binnen de straal van 10 kilometer zouden vallen en dat bleek net het geval. 9,9 kilometer om precies te zijn.”
Maatregelen per direct
“Je moet dat allemaal maar zelf uitvogelen. We kregen van de overheid geen telefoontje of zo met de melding dat de restricties ook voor ons zouden gelden. Wel was er op een gegeven moment een mail van de belangenorganisatie.” Toen direct de volgende dag de borden geplaatst werden aan de Hedeveldsweg was er geen twijfel meer mogelijk. “Daar zijn ze heel vlot mee. En dat is ook goed. Door die strakke regelgeving zie je die grote uitbreiding van vogelgriep niet meer. Isoleren is de beste manier.” Maar voor de getroffen bedrijven zijn de gevolgen groot. “Het is natuurlijk het ergste voor het besmette bedrijf. Brand en vogelgriep, dat zijn de grootste schrikbeelden voor een pluimveehouder. Het is echt verschrikkelijk traumatisch. De ene dag zijn je kippen gezond en de volgende dag vallen ze om. Heel afschuwelijk!”
Zoektocht naar informatie
Zo erg was het voor de Janninks niet. “Nee, daarmee vergeleken waren onze problemen maar minimaal.” Maar toch, eenvoudig was het ook niet. “Een vervoersverbod, wat betekent dat dan? Wat mag wel en wat mag niet? Het was nog niet zo gemakkelijk om daar achter te komen.” Complicerende factor bij de interpretatie van de regels was dat Hedevelds Bio Ei een eigen pakstation heeft en een boerderijwinkel, naast de reguliere afzet aan de groothandel. “Dat zie je in de sector steeds meer, maar de regels zijn er nog niet op aangepast.”
Het was uiteindelijk de vervoerder, die als enige toestemming had om onder zeer strenge voorwaarden in het gebied te komen, waar de juiste uitleg van de regelgeving vandaan moest komen. “Het blijkt vooral om het verpakkingsmateriaal te gaan”, kwam Rian achter. “Dat moet allemaal door een gespecialiseerd bedrijf ontsmet worden en virusvrij gemaakt, voordat het van boer naar boer gaat.” Het zelf leveren aan de Plus supermarkten kon daarom niet met de normale herbruikbare kratten, maar er moesten dozen voor aangeschaft worden. “Daardoor konden we gelukkig wel na verloop van tijd de eieren weer kwijt.”
Medeleven van Jan Pierik
Op 4 februari was het vervoersverbod voorbij. Ook daarvan geen melding van de overheid. “De borden werden weggehaald. Toen wisten we dat de termijn verstreken was.” Controle is er overigens al die tijd niet geweest in Hertme. “Van collega’s hoor ik dat het in andere regio’s wel anders is. Van mij hadden ze mogen komen hoor. Je wilt het ook gewoon goed doen en je collega’s niet in gevaar brengen.” Wat wel gebeurde is dat burgemeester Jan Pierik direct na het instellen van het vervoersverbod contact opnam om te vragen hoe het ging. “Vorige week belde hij nog een keer. Heel attent! Het had niet gehoeven, maar ik vond het wel prettig dat hij meeleefde.”
Gevaar niet voorbij
De zorgen en de puzzels zijn nu voorbij. Winkel en bedrijf draaien weer als daarvoor. Er zijn weer volop verse eitjes te koop. “Maar het gevaar van vogelgriep is echt nog niet voorbij. Zo lang de ganzen overvliegen kan het zo weer gebeuren, ook hier. Er geldt niet voor niets een ophokplicht. Ook voor hobbyvogels. Mensen realiseren zich het vaak niet, maar als ze met hun zieke huiskip naar de dierenarts gaan, dan is die verplicht om te gaan melden en gaan de pluimveebedrijven in de buurt op slot. Zoiets is al gebeurd in het land.” (AJ/BM)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.