Zoals eerder gemeld heeft de Stichting Gemeenschapsbelangen (groot) Azelo (GBA) de gemeente Borne op 21 december 2021 in gebreke gesteld, wegens het niet tijdig beslissen op haar Wob-verzoek. Het verzoek is eind september 2021 ingediend, in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur. De stichting vraagt om openbaarmaking van alle bestuurlijke en ambtelijke documenten, in de periode voorafgaande aan het besluit van het college om 300 vluchtelingen in Azelo op te vangen.
De beslistermijn van uiterlijk acht weken na het verzoek is verstreken en het GBA was te kennen gegeven dat het nog wel maanden kon gaan duren voordat de gevraagde documenten geleverd zouden gaan worden. Onacceptabel, vond GBA, en om die reden werd de gemeente officieel in gebreke gesteld. En dat betekent onder andere dat het college van burgemeester en wethouders, de gemeenteraad en de burgemeester alsnog binnen 14 dagen een beslissing op het wob-verzoek moeten nemen.
Versnelling
Dat gaat kennelijk niet lukken, maar het college wil het proces wel gaan versnellen en stelt de gemeenteraad voor om op 1 februari een besluit te nemen over het opheffen van de geheimhouding die de raad zichzelf heeft opgelegd, waarna de documenten – het zouden er meer dan 100 zijn – per direct kunnen worden overgedragen aan GBA. “Bovendien wil het gemeentebestuur graag transparant zijn over de gehele gang van zaken en daarom de periode waar het Wob-verzoek betrekking op heeft, namelijk 23 augustus tot en met 16 september 2021, uitbreiden naar (de raadsvergadering van) 28 september 2021”, zo valt er te lezen in een persbericht van de gemeente.
GBA niet in beroep
Voor het GBA is het nu voorgenomen besluit aanleiding om niet in beroep te gaan bij de rechtbank. Wim Jansen, secretaris van GBA: “We hebben de gemeente laten weten dat we afzien van een gang naar de rechter. Weliswaar duurt het antwoord nog weer vier weken langer, maar er is in ieder geval een harde datum genoemd en we zijn ook niet uit op een confrontatie. Bovendien gaat het allemaal nog weer langer duren als er ook nog ambtelijke inzet moeten worden gezet op het voorbereiden van een rechtszaak.”
Jansen is wel verbaasd over de verlenging van de periode waarop het Wob-verzoek betrekking heeft. “Daar hebben wij niet om gevraagd en het werd ons ook nog niet eerder aangeboden. Er zit wel iets raars in, want voor zover wij weten begon de geheimhouding van de gemeenteraad pas te spelen na ons Wob-verzoek. Dus had het verzoek gewoon afgehandeld kunnen worden als men onze periode had aangehouden.” (AJ)
Meer over het Wob-verzoek en de achtergronden daarvan in ons eerdere bericht: ‘Azelo’ stelt gemeente in gebreke
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.