Het laatste deel van ons jaaroverzicht. Een selectie van de meest gelezen artikelen op BorneBoeit, van september tot en met december 2021.
September
Aan het begin van de maand lekt uit dat de 20-jarige Bornenaar Barry Schabbink het komende jaar de Boerenkalender zal sieren. De stoere vrijgezel vindt het allemaal prachtig. “Straks hang ik bij de hele familie op de wc”, zegt hij.
Een andere beroemdheid, maar dan van jaren terug, is Kareltje. De Karolingische ruiter - waarvan de resten tijdens opgravingen in onze gemeente werden gevonden - organiseert een dorpsspel met de veelbelovende naam Slag om Borne. Ruim duizend inwoners doen eraan mee en roepen euforisch na afloop dat het een jaarlijks terugkerend spektakel moet worden.
Van een heel andere orde en eenmalig is het plan van het college om positief te reageren op het verzoek van de minister medewerking te verlenen aan de opvang van Afghanen in Azelo. Een dilemma voor verantwoordelijk wethouder Michel Kotteman, alleen al gezien de voorgeschiedenis van het AZC. Toch neigt hij naar een ‘ja’, voornamelijk om humanitaire redenen. “Je kunt nu eenmaal niet weglopen voor je verantwoordelijkheden. Dan had ik maar een ander vak moeten kiezen”, ventileert hij.
Een week later wordt het voorstel tijdens een chaotische gemeenteraadsvergadering weer van tafel gehaald. Chaotisch door de technische malheur waardoor de vergadering in eerste instantie niet online is te volgen en de vaak emotionele inbreng van de omwonenden, maar vooral ook door de verrassende move van de coalitie het hele voorstel nog vóór de bespreking ervan van de agenda te halen. “U vermoordt de democratie en schuwt het debat”, foeterde VVD-er Leo Graafhuis.
Op vrijdag 24 september overlijdt Angélique Koedijk. De aanjager van Twente tegen Kanker en zoveel meer verliest haar ongelijke strijd. Enkele dagen voor haar dood heeft BorneBoeit een laatste gesprek met haar. Het wordt een indrukwekkende terugblik op haar leven, waarin berusting de boventoon voert. “Het is goed zo”, zegt ze. “Ik wil niet langer alleen maar strijden, maar ook waardig eindigen.”
Oktober
De herfst kondigt zich aan en dat betekent automatisch dat de bomen hun blad verliezen. Sinds jaar en dag zijn de inwoners van Borne gewend de natuur (en de gevolgen daarvan) een handje te helpen en het gebladerte te deponeren in de bladkorven die Twente Milieu plaatst. Daar blijkt dit keer echter vanwege bezuinigingen en een ‘verkeerd gebruik’ ervan een streep door gehaald te zijn. Een storm van protesten uit de samenleving klinkt op. De gemeenteraad gaat overstag en zorgt ervoor dat de korven alsnog worden geplaatst.
Ook is er zwaar weer op komst vanuit Almelo als het college daar kenbaar maakt geen medewerking te willen verlenen aan het voorkeurstracé van de Vloedbeltverbinding. Teleurstelling en ingehouden woede bij het Borns college strijden om voorrang als ze hiervan hoort. Ook Zenderen Filevrij steekt haar frustratie niet onder stoelen of banken. “De provincie moet gewoon doorpakken! Laten we hopen dat het gezonde verstand zegeviert”, aldus Fons Lohuis van de stichting.
Halverwege de maand wordt duidelijk dat de uitbreidingslocatie van basisschool De Vonder aan De Horsten maar liefst 18 lokalen krijgt. “De aanwas van kinderen in de Bornsche Maten is veel groter dan de eerdere prognoses”, aldus wethouder Arno Spekschoor. Mede daarom is ook de uitbreiding van de Beekparkschool met drie lokalen al in gang gezet.
Het verkeer in Borne loopt volledig vast als er op vrijdagmiddag 15 oktober plotseling een diep gat ontstaat in de Grotestraat ter hoogte van Las Carretas. Een lekkage aan het oude riool blijkt de oorzaak. De straat wordt door omstanders en aanwonenden afgezet en de hulpdiensten worden opgeroepen. Tot laat in de avond is Twente Milieu aan het werk om de schade te herstellen.
Oponthoud is er deze maand ook met enige regelmaat bij de Bekenhorsttunnel. Steeds weer rijden vrachtwagens zich vast omdat ze de hoogte van hun voertuig verkeerd inschatten. Waarschuwingsportalen, knipperlichten en hangende kettingen, het mag allemaal niet baten.
November
Dat zelfs een ezel zich niet twee keer aan dezelfde steen stoot weten we allemaal. Toch presteert weer een chauffeur het om begin november zijn vrachtwagen klem te rijden in de tunnel. De onderdoorgang lijkt inmiddels tegen een stootje bestand, maar de schade aan het voertuig is groot. Om nog maar te zwijgen over de blamage voor de bestuurder.
Halverwege de maand komt Sinterklaas aan in Borne. Vorig jaar moest ‘ie nog verstek laten gaan, maar dit keer mag het allemaal weer. Zij het onder voorwaarden. Doorstromen is het motto, een groot videoscherm én een live-uitzending van de intocht moeten de rest doen. Of het helpt… De Goedheiligman ervaart zijn ontvangst in elk geval als een warm bad.
Minder goed gemutst was het Palmpoasenkeerlke. Zijn palmpaasstok bleek geknakt, waarna de onderhoudsdienst van de gemeente de stok meenam voor reparatie. Daarbij vergat het de Folkloregroep Borne hierover in te lichten. Het gevolg liet zich raden. “Vandalisme en diefstal”, luidden de impulsieve conclusies toen het euvel publiekelijk werd. Daarop meldde de onderhoudsdienst zich weer om het verbale brandje te blussen en de gemoederen te sussen.
Gelukkig, zij het met gemengde gevoelens, is Saskia Morsink. Elf jaar lang was ze de griffier bij de gemeente en ze vond het zo langzamerhand tijd worden naar iets anders uit te zien. In een afscheidsinterview met BorneBoeit kijkt ze terug op een zware maar mooie periode. “Borne is een geweldig dorp, met een grote gemeenschapszin. Daar kan menig dorp jaloers op zijn en dat moet je met elkaar blijven koesteren,” zo besluit ze.
Aan het einde van de maand komen de klimaatactivisten van Extinction Rebellion samen in Zenderen om zich te bezinnen op wat ze doen. De Bornse Channah Hilhorst is één van hen. “Heel veel activisten hebben burn-out-klachten en ervaren stress. De wereld gaat kapot, de balans is zoek en mensen gaan dood als gevolg van de klimaatverandering,” zegt ze.
December
Begin december worden de eerste plannen ontvouwd voor het nieuwe Huis van Borne, waarin de gemeente en het Kulturhus samen onder één en hetzelfde dak gaan samenwonen. Begin 2024 zal het allemaal zover moeten zijn. MAS Architectuur heeft het ontwerp voor de (ver)nieuwbouw gemaakt. Zo krijgt de nieuwe kantoorvleugel een diamantvorm en zal de raadszaal, aan de voorzijde van het Kulturhus, met sheddaken worden uitgevoerd.
Hoe de mogelijke plannen voor het AZC-terrein eruit gaan zien, is nog volstrekt onduidelijk. Sterker, twee van de vier planmakers beklagen zich bij BorneBoeit dat ze tot op heden nog geen enkele kans hebben gehad hun plannen uit te werken, terwijl een mogelijk sloopbesluit heel dichtbij komt. De gemeenteraad last een extra politiek beraad in om de planmakers aan de tand te voelen over de gevolgde procedures en een week later wordt tijdens een raadsvergadering alles nog eens dunnetjes overgedaan. Zowel de burgemeester als de wethouders Velten en Spekschoor krijgen ervanlangs. Het voorlopige eind van het liedje is dat de planmakers alsnog de tijd krijgen om hun voorbereidende werk te doen, terwijl het college belooft beter met de raad te zullen communiceren.
En zo bereikt een opnieuw bewogen jaar met vallen en opstaan haar einde. Vlak vóór de kerstdagen vertelt de oud-topzwemster Marleen Veldhuis, die inmiddels alweer zeven jaar in Australië woont en voor de feestdagen enkele weken terug is op de oale groond in Zenderen, dat ze de bruine boterham met Boomkamp-kaas nog steeds heel erg mist.
Het laatste woord is op eerste kerstdag aan zuster Josephine. “Ieder mens telt”, vertelt ze vol gloed. “Alle rassen die op Moeder Aarde wonen, zijn met elkaar verbonden. En zo moet het ook!” Een mooiere boodschap voor 2022 is nauwelijks denkbaar. (Redactieteam)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
En ik koester, samen met velen, deze nieuwsvoorziening uit Borne! Blijf vooral zo doorgaan.
En nogmaals het interview met zuster Josephine was toch voor mij the icing on the cake!