Het tweede deel van ons jaaroverzicht. Een selectie van de meest gelezen artikelen op BorneBoeit, van mei tot en met augustus 2021.
Mei
In mei baart Chris Veldhof, een kunstenaar uit Tubbergen, opzien met zijn imposante muurschildering in Het Dijkhuis. In tien dagen tijd creëert hij op een oppervlak van 7 x 4 meter een nostalgisch tafereel van het Dorsetplein. Zelfs meneer Ensink en het echtpaar Annink, enkele bewoners, krijgen er een plaatsje in.
Enkele dagen later, op Hemelvaartsdag, is het feest aan de Lodieklanden in Hertme. René en Rian Jannink openen er hun fonkelnieuwe boerderijwinkel. “Man, man, man… wát een werk”, verzucht René, die het geheel eigenhandig heeft gebouwd. Maar de trots is groot en dat mag. Hun Hedevelds Bio Ei heeft er toch maar mooi een nieuwe trekker bij.
Ook trots, maar dan anders, is Charlotte Evers. De 8-jarige woont aan de Bornerbroeksestraat en beklaagde zich twee jaar eerder bij de burgemeester over de onveilige oversteek bij de rotonde vóór Het Witte Huis. Haar beklag - inclusief een zelf-vervaardigde tekening met daarop een mogelijke oplossing - vindt gehoor, mede omdat de gemeente toch al plannen in die richting had... Hoe dan ook, de zebrapaden liggen er.
En dan is er ook nog eens reden voor een feestje bij Plus Huls van den Nieuwboer. Hennie Jansen, de groenteman bij de super, viert er namelijk zijn 40-jarig werkjubileum. Een mijlpaal die niet onder stoelen of banken wordt gestoken, want het feest wordt gelardeerd met bijzondere ‘Hennie-aanbiedingen’ en andere acties.
Juni
Daar waar de maand mei in feeststemming eindigt, begint ook juni. Op dag drie wordt Bernadet Wieffer namelijk benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Het is de ultieme erkenning voor haar grote inzet op tal van terreinen. Al denkt ze daar zelf iets genuanceerder over. “Ik heb altijd gezegd: doe mij zoiets niet aan. Ik houd er helemaal niet van om in de belangstelling te staan.” Toch overheerst de trots en blijdschap.
Iets minder blij was Frank Boereboom van Franky’s IJs. Zijn ijscokar en die van een concurrent dreigen elkaar namelijk in de wielen te rijden op de Bornsche Maten. Broodroof dus en dat roept irritatie op. Gelukkig wordt de koude oorlog bijtijds beëindigd en lijkt een misverstand de oorzaak van dit alles.
Dat de gemeente Hengelo in deze maand aankondigt twee windturbines te willen plaatsen, blijkt in elk geval geen misverstand te zijn. Volgens het Hengelose college zijn er vijf mogelijke locaties, waarvan twee dicht bij de gemeentegrens van Borne. Natuurlijk voelt ook de buurgemeente dat er een storm van protest zal ontstaan en dus komt ze met haar Karavaan van de Nieuwe Energie ook naar Wensink-Zuid om met tekst en uitleg de eerste wind uit de zeilen te halen. Of het helpt zal allemaal nog moeten blijken.
Ook de voorgenomen sloop van het AZC houdt de gemoederen bezig. Uit onverwachte hoek steekt DIBO (Duurzame Initiatieven Borne) namelijk haar waarschuwende vinger op. “Bezint eer ge begint!”, zegt Bram Entrop van de stichting. “Als je nu zoveel vierkante en kubieke meters aan gebouwen met de grond gelijk maakt, vervolgens tonnen aan puin afvoert en in een later stadium weer vele materialen naar diezelfde locatie gaat transporteren voor herontwikkeling, is dat wel zo’n goed idee?”
En ten slotte, óók geen goed idee was het om een afvalbak pal naast het gedenkteken aan de Rondweg te plaatsen. Er ontstaat een storm van publieke verontwaardiging. Binnen een dag herstelt Twente Milieu de fout, biedt haar excuses aan en plaatst de bak enkele meters verderop.
Juli
Begin juli maakt Reinoud ter Brugge bekend dat hij met zijn bouwbedrijf verkast naar de Gildestraat. En dat doet de man met zijn kenmerkende lange grijze manen en brede glimlach niet zonder trots, want in het nieuwe onderkomen zal ook zoon Kylian een rol gaan spelen. Hij start er namelijk met Ter Brugge Metaal. Toch blijft vader Reinoud nuchter. “We willen gewoon klein blijven en samen kwalitatief mooie dingen maken”, zegt hij.
Mooie dingen laat ook Maan horen als ze op de eerste zaterdagavond van de maand een concert verzorgt in het Openluchttheater in Hertme. Het wordt een wervelende show, waarin het pure en oprechte karakter van de zangeres veel harten wint.
Een dag later lijkt de hemel alweer te huilen. Onweer en hevige regenval zorgen voor de nodige overlast. En zoals gebruikelijk in dit soort situaties is het dan ook raak in de Bekenhorsttunnel. Zeker drie auto’s rijden zich vast in het overtollige water en ze kunnen slechts met behulp van een sleepwagen weer op het droge komen. Een oplossing voor het terugkerende probleem is er vooralsnog niet.
Die is er wel voor de Europastraat, zo wordt bekend tijdens een inloopbijeenkomst waar de omwonenden van de plannen op de hoogte worden gesteld. Zo krijgt de straat een 30 km status, veel groen en plateaus op de verschillende kruisingen. Ook het riool wordt vervangen en er wordt een blauwe ader aangelegd, die het regenwater gaat afvoeren naar de Bornsche Beek. In april volgend jaar moet de klus zijn geklaard.
Wat nu al wel is afgerond, is het participatieproces Wind voor Buren. Centraal in dit proces staat het voornemen van Bert en Annemarie Kristen, Pure Energie en de coöperatie Buren Energie om twee hoge windturbines te plaatsen vlakbij knooppunt Buren. Procesbegeleider Frank Kerckhaert kijkt er met gemengde gevoelens op terug. “Ik denk dat we met elkaar veel hebben geleerd, maar tegelijkertijd moet ik constateren dat het ons niet is gelukt om een goede sfeer in de groep te krijgen.” Henk Reef was een van de deelnemers aan het proces en hij is ronduit verbolgen over het resultaat. “We hadden de indruk dat we toch enige inspraak hadden, maar dat was absoluut niet zo. Ontluisterend en gênant. In één woord een flop!”, ventileert hij.
Augustus
Het is hartje zomer als de beschuit met muisjes tevoorschijn komen bij het hertenkampje aan de Vinkstraat. Henk en Jacqueline, de alpaca’s, hebben namelijk een baby. Het kleine ding staat na een uurtje, en nog wel wat wiebelend, op zijn poten. Beheerder Bert Kremer kan melden dat moeder en kind het goed maken en niet lang daarna verdringen de eerste nieuwsgierigen zich bij de hekken om een glimp van het kleine ding op te vangen.
Vertederend is ook de aanblik op het speelveldje bij het Openluchttheater in Hertme waar 39 kinderen hun jaarlijkse houtdorp bouwen. Met huizen, waaronder zelfs een tiny house én een kerk. Na twee dagen wordt de boel weer afgebroken en rest het grut niets anders dan te wachten op de volgende zomervakantie.
Opzienbarend is deze maand ook het verhaal over Urenco, de buurman van Zenderen. Judith Slijkhuis van de uraniumverrijker weet te melden dat 50 jaar geleden onder meer voor deze plek werd gekozen ‘vanwege het rustige seismologische karakter van de bodem’.
Veel onrustiger, maar dan wel in de goede zin van het woord, is het aan het eind van de maand op de Bolkshoek. Daar luidt de kermis dan de zomerfinale in. Een onverwacht cadeautje voor veel inwoners en er wordt dan ook dankbaar gebruik van gemaakt. Het eenrichtingsverkeer en de beperking van een maximaal aantal bezoekers neemt iedereen met graagte op de koop toe.
Voor de uitsmijter deze maand zorgen Michael en Linda Baas van Zeut chocola. Zij openen op 29 augustus hun nieuwe winkel naast de Hema. “Wij zien het als de voorlopige kroon op ons werk”, aldus een trotse Linda die amper vier jaar geleden vanuit de bijkeuken met het produceren van bonbons begon. (Redactieteam)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.