In juni van dit jaar werden Gertjan Kreijenveld en Roderik Castell tot een van de drie mogelijke projectpartners uitverkoren om het leegstaande AZC-complex een nieuwe invulling te gaan geven. Hun pitch - waarin een groene, campusachtige setting de kern vormde - was weliswaar nog globaal, maar bevatte voldoende aanknopingspunten voor een vruchtbaar vervolg. Dachten ze. Nu, zes maanden verder en enkele dagen vóór de allesbeslissende gemeenteraadsvergadering waarin plots een definitief einde voor de herontwikkelingsplannen dreigt, is de stemming volledig omgedraaid. “We zijn simpelweg door de politiek onderuitgehaald en voor de gek gehouden. Het proces heeft gewoon geen eerlijke kans gehad. En waarom? We krijgen de vinger er niet achter!”
Wonen en werken
In de plannen van Kreijenveld, eigenaar van Vastgoed Advies Oost, en architect Castell was veel ruimte gereserveerd voor wonen en werken. Een levendig geheel waarbij een deel van de bestaande bebouwing intact zou blijven. “Het karkas is gewoon goed. We zullen terug moeten naar de basis en een heleboel van wat er in de loop der tijd bij is aangeplakt, moeten opruimen. En vandaaruit weer opnieuw beginnen. Niet grootschalig willen zijn”, zeiden ze toen.
De bedoeling van beiden was de afgelopen zes maanden te gebruiken om hun voorstellen te finetunen en rond deze tijd hun definitieve plan te kunnen voorleggen. Daartoe zouden ze vanuit het gemeentehuis worden gevoed met de criteria waarop de uiteindelijke selectie zou plaatsvinden, alsook met harde programma-eisen, waarin bijvoorbeeld meer duidelijk zou worden over de mogelijke Vloedbeltverbinding alsook over het aantal gebouwen dat tot het project behoorde.
Vreemde rol
“Maar er gebeurde niets”, aldus een verbolgen Kreijenveld. “Het bleef volledig stil. In de zomer is welgeteld één keer contact met ons opgenomen, maar daar bleef het ook bij. Vervolgens hebben wij zelf maar elke zes weken contact gezocht. Het leidde uiteindelijk echter tot niets.” Kreijenveld haast zich om de zwartepiet niet aan het ambtenarenapparaat toe te wijzen. “Integendeel”, zegt hij resoluut, “want die mensen hebben keihard gewerkt om de gemaakte afspraken na te komen. Het ging echter mis in het besluitvormingstraject. Daar werd politiek getraineerd en ook in communicatief opzicht een vreemde rol gespeeld, waarbij de gemoederen in Azelo werden bewerkt en gestuurd.”
“En daarbij een kapitaalsvernietiging van zo’n 2,7 miljoen op de koop toe te nemen”, fulmineert hij verder. “Gemeenschapsgeld hè, het wordt gewoon in de fik gestoken.”
Stil
Een andere planmaker, Peter Leferink van bouwbedrijf Bramer, kan zich wel herkennen in de aantijgingen van zijn concurrent. “Tot op de dag van vandaag hebben we niet de gelegenheid gekregen om de plannen uit te werken. De eerste presentatie was een globale denkrichting van wat er op die locatie zou kunnen, met behoud van een deel van de gebouwen. Om vervolgens een goed en haalbaar plan te kunnen uitwerken heb je input nodig van de gemeente en ook van omwonenden. Je moet weten wat men wel en niet ziet zitten. Uiteindelijk wil je ook zoveel mogelijk draagvlak. Maar die feedback is er nooit gekomen.” Het bleef stil.
Kapitaalvernietiging
Leferink hoorde dat er capaciteitsproblemen waren op het gemeentehuis en dat men op zoek was naar een nieuwe projectleider. “Toen die er was dachten we dat we wel gebeld zouden worden, maar nee hoor!” De frustratie klinkt ook bij Leferink door. “Ik ben hier oprecht verbaasd over! Eigenlijk is er aan de argumenten voor herontwikkeling helemaal niets veranderd, alleen de tijd is verstreken. Als je alleen daarom wil gaan slopen… Ik zou het echt een ongelofelijk gemiste kans vinden. Je verbrandt miljoenen, je reinste kapitaalvernietiging. Terwijl je er echt iets moois van kan maken!” Overigens vindt Leferink dat het niet alleen in Borne moeizaam gaat. “We staan te schreeuwen om woningbouw, maar ik constateer dat het bij heel veel gemeenten uiterst stroperig gaat.”
Voor alle partijen is het dus aftellen naar dinsdagavond. “En hopen dat het gezonde verstand alsnog gaat zegevieren”, aldus Kreijenveld. ”Dat de sloopplannen worden geparkeerd en er alsnog als de wiedeweerga voortgang wordt geboekt. In onze ogen zou het in elk geval getuigen van bestuurlijke blamage als het onverhoopt toch hierbij blijft.” (AJ/BM)
Bovenste foto in tekst © Dirk de Graaf
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.