Gedoe om schending privacy grafrechten
KLACHT WEGENS RAADPLEGEN PERSOONSGEGEVENS OM RECHTHEBBENDE GRAF TE ACHTERHALEN

Gedoe om schending privacy grafrechten

De gemeente Borne riskeert een boete van 100.000 euro vanwege het schenden van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), en dat heeft te maken met de gang van zaken rondom een poging tot het opsporen van een nabestaande van een overledene waarvan het graf zou worden geruimd omdat de grafrechten waren verlopen. Voor een actueel adres van de oudste dochter zijn de gegevens in de Basisregistratie Personen (BPR) geraadpleegd en dat is volledig verkeerd gevallen bij de bewuste vrouw en haar echtgenoot.
 

Principiële kwestie

Volgens het echtpaar schendt de gemeente Borne de wet en is er een officiële klacht ingediend. Bovendien werd de gemeenteraad geïnformeerd over het handelen in strijd met de AVG, de Wet op de Lijkbezorging en de Begraafplaatsverordening. Het lijkt een principiële kwestie, omdat ‘het blijkbaar de trend is geworden bij de overheid het niet zo nauw te nemen met haar plichten en rechten naar de inwoners.’
 

Gebruikelijke procedure

De gemeente heeft toegegeven de privacy te hebben geschonden en heeft daarvoor mondeling en schriftelijk excuses aangeboden. Anderzijds denkt de gemeente juist servicegericht te zijn door alle mogelijke moeite te doen om te voorkomen dat een graf tegen de wil van nabestaanden wordt geruimd.

 

Normaal gesproken wordt een rechthebbende, waarvan het adres bekend is, aangeschreven en geïnformeerd dat de grafrechten zijn verlopen. Als daarop geen respons komt, dan komt een bericht bij het graf en aan de poort van de begraafplaats met het verzoek aan nabestaanden om zich te melden. Het blijkt bij meerdere gemeenten gewoonte te zijn om, als het adres niet meer klopt, op zoek te gaan naar het nieuwe adres van een nabestaande. En dat mag dus eigenlijk niet.
 

Boete riskeren

“Wij vinden het belangrijk om nabestaanden te vinden”, zegt burgemeester Jan Pierik. “Soms volgt dan een zoektocht in de BPR, maar dat kan strikt genomen niet zonder toestemming.” Het zou voor het eerst zijn dat iemand hiertegen bezwaar maakt. “Meestal is het omgekeerde waar”, weet wethouder Michel Kotteman, “en zijn nabestaanden blij dat we ze gevonden hebben.”
 

Voorlopig is de gemeente niet van plan de werkwijze te veranderen, omdat ‘het niet zo kan zijn dat deze uitvoeringspraktijk, die jarenlang goed gefunctioneerd heeft, stopt omdat in één geval aan de bel wordt getrokken.’ Pierik: “We gaan het risico van een boete bewust maar even aan, omdat er anders problemen ontstaan bij heel veel gemeenten.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ron Hartman — 10 dec 2021
Als, als, als de grafrechtkosten de gramschap hebben gewekt is de aanklacht daarna kennelijk een reactie daarop. Rechtsmisbruik lijkt dan in het geding (te brengen). De gewone burger wil toch graag deze extra service?
Hans G. — 09 dec 2021
De dader ligt in dit geval niet op het kerkhof.
Hans — 09 dec 2021
Ik denk dat de betrokkenen balen dat ze nu voor grafrechtkosten moeten opdraaien. De gemeente kan beter op het graf of bij de ingang van de begraafplaats medelingen hieromtrent plaatsen, dan kunnen de betrokkenen reageren en hoeft de gemeente verder geen moeite te doen. Trouwens je zult heus wel weten wanneer het grafrecht "verlopen" is. Ik hoop dat de privacyridders zich ervan bewust zijn dat hun stokpaardje de hele Bornse gemeenschap benadeeld. Wat gebeurt trouwens met zo'n privacyboete?? Gemeente in deze is minder service dus beter.
Laurens — 09 dec 2021
Wat een zeurtjes ! AVG is prima, maar wel praktisch mee omgaan. Goed gedaan Gemeente !
Albert van Daelen — 09 dec 2021
Inderdaad wat een onzin zo?n klacht. Ga je met belangrijker zaken bezighouden klager, wordt drager en ga bidden om kracht?.

Hier is m.i. sprake van een gerechtvaardigd belang. Art. 6 AVG
ria — 09 dec 2021
Te zot voor woorden, zou niet graag op het kerkhof komen en zien dat een graf verwijderd is omdat de familie niet mocht worden gezocht,
Herman — 09 dec 2021
Er zijn zoveel regels dat men er in verstrikt raakt. O.a. de privacy regelgeving, totaal doorgeslagen.
Lampje — 09 dec 2021
De samenleving verhardt. Dankzij toenemende protocol idiotie en de al dan niet door de ene of de andere partij afgedwongen naleving? Gewoon opruimen op tijd Yvonne? Zand erover? Of... is er een normaal intermenselijke gedragscode tot protocol te maken? Shit
Yvonne — 08 dec 2021
Wat een onzin van de gemeente. Bezwaar maak niet uit, het mag gewoon niet!

En die boetes kunnen trouwens behoorlijk oplopen, Enschede kreeg een boete van 600.000 vanwege privacy schendingen. Heeft de gemeente alvast een behoorlijk bedrag begroot op de toch al wankele begroting?
Nico — 08 dec 2021
Wat goed dat de gemeente dit doet! En wat goed dat zij zich niet laat beperken door de totaal, maar dan ook totaal, doorgeslagen regels rondom privacy. De familie in kwestie mag zich diep schamen. Maar misschien voelen ze zich door deze actie moreel wel verplicht om het graf in stand te houden terwijl ze anderszins geen weet van de ruiming zouden hebben gehad.
Tonnie — 08 dec 2021
De wereld op de kop. Hoe zo in strijd met de Wet op de Lijkbezorging en in strijd met de Beheersverordening? De houder van de begraafplaats moet alles doen wat redelijk en billijk is om nabestaanden te informeren. Gemeente Borne, vooral zo door gaan.
HS — 08 dec 2021
Geachte Familie wees blij dat ze bij zoiets belangrijks dierbaar u naam hebben achterhaald Wat als alles geruimd is en daar kom je dan zo laat achter En hoezo privé het ligt toch niet op de straat ze hebben toch met u contact opgenomen Ik zal hier super blij mee zijn en ga ook zo door gemeenten want ik mocht er niet aan denken dat ik op de begraafplaats kom en in een zwart gat zit te kijken of nog erger iemand anders ligt op mijn ouders plaatsje

Worsteling met opvang vluchtelingen duurt voort

Al maanden geleden werd aangekondigd dat Borne vanaf 2026 in de knel komt met de opgaven op het...
04-12-2024

Ongeveer 130 woningen op Jonge Poerink-terrein

Er lag al een principeakkoord voor de bouw van circa 55 woningen op het braakliggende gedeelte...
29-11-2024

Geen Nieuwjaarsbijeenkomst in 2025

Al sinds 2006 vindt op 1 januari de Nieuwjaarsbijeenkomst plaats, waar inwoners elkaar voor het...
28-11-2024

Veel vraag naar startersleningen

Voor mensen die voor het eerst een huis kopen, bestaat de mogelijkheid om extra te lenen via de...
26-11-2024

Invoering Ja-stickers in voorjaar 2025

Naar verwachting in mei volgend jaar stapt de gemeente Borne over op het zogenaamde opt-in...
21-11-2024

POP’s officieel in gebruik genomen

Ze staan er al een tijdje: de zogenaamde Proef Ontmoetingsplekken (POP’s), maar...
20-11-2024