De gemeente Borne riskeert een boete van 100.000 euro vanwege het schenden van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), en dat heeft te maken met de gang van zaken rondom een poging tot het opsporen van een nabestaande van een overledene waarvan het graf zou worden geruimd omdat de grafrechten waren verlopen. Voor een actueel adres van de oudste dochter zijn de gegevens in de Basisregistratie Personen (BPR) geraadpleegd en dat is volledig verkeerd gevallen bij de bewuste vrouw en haar echtgenoot.
Principiële kwestie
Volgens het echtpaar schendt de gemeente Borne de wet en is er een officiële klacht ingediend. Bovendien werd de gemeenteraad geïnformeerd over het handelen in strijd met de AVG, de Wet op de Lijkbezorging en de Begraafplaatsverordening. Het lijkt een principiële kwestie, omdat ‘het blijkbaar de trend is geworden bij de overheid het niet zo nauw te nemen met haar plichten en rechten naar de inwoners.’
Gebruikelijke procedure
De gemeente heeft toegegeven de privacy te hebben geschonden en heeft daarvoor mondeling en schriftelijk excuses aangeboden. Anderzijds denkt de gemeente juist servicegericht te zijn door alle mogelijke moeite te doen om te voorkomen dat een graf tegen de wil van nabestaanden wordt geruimd.
Normaal gesproken wordt een rechthebbende, waarvan het adres bekend is, aangeschreven en geïnformeerd dat de grafrechten zijn verlopen. Als daarop geen respons komt, dan komt een bericht bij het graf en aan de poort van de begraafplaats met het verzoek aan nabestaanden om zich te melden. Het blijkt bij meerdere gemeenten gewoonte te zijn om, als het adres niet meer klopt, op zoek te gaan naar het nieuwe adres van een nabestaande. En dat mag dus eigenlijk niet.
Boete riskeren
“Wij vinden het belangrijk om nabestaanden te vinden”, zegt burgemeester Jan Pierik. “Soms volgt dan een zoektocht in de BPR, maar dat kan strikt genomen niet zonder toestemming.” Het zou voor het eerst zijn dat iemand hiertegen bezwaar maakt. “Meestal is het omgekeerde waar”, weet wethouder Michel Kotteman, “en zijn nabestaanden blij dat we ze gevonden hebben.”
Voorlopig is de gemeente niet van plan de werkwijze te veranderen, omdat ‘het niet zo kan zijn dat deze uitvoeringspraktijk, die jarenlang goed gefunctioneerd heeft, stopt omdat in één geval aan de bel wordt getrokken.’ Pierik: “We gaan het risico van een boete bewust maar even aan, omdat er anders problemen ontstaan bij heel veel gemeenten.” (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.