Het voormalige AZC is Azelo blijft een hoofdpijndossier. Vorige week ontstond discussie in de gemeenteraad over een memo waarin werd aangegeven dat er langer de tijd nodig was om goede criteria te formuleren en plannen voor herontwikkeling te kunnen beoordelen. Dat memo stond bij de raadsstukken, werd weer ingetrokken en kwam vervolgens, mede naar aanleiding van commotie, alsnog op de agenda. De reden voor dit ‘gejojo’ blijkt veel te maken te hebben met onenigheid in het college.
Pierik en Kotteman willen verlenging proces
Zowel wethouder Michel Kotteman als burgemeester Jan Pierik vinden dat verlenging van het proces rechtvaardig is en nodig om een zorgvuldige en kwalitatief goede procedure te doorlopen. “Het vraagt gewoon allemaal meer tijd”, legt Kotteman nogmaals uit. “Eén van de redenen is dat het nog niet duidelijk was waar de Vloedbeltverbinding komt. Als je woningen wil bouwen, dan moet je daar met afstanden rekening mee houden. Daarnaast was het wachten op de Woonvisie, want mag je daar nu 40 of 80 woningen bouwen? Daar liep men tegenaan.” En dan is er nog een recente gerechtelijke uitspraak, die gemeenten noodzaakt om een dergelijk proces open, transparant en controleerbaar te laten verlopen.
Spekschoor en Velten tegen
Wethouders Arno Spekschoor en Martin Velten zijn het echter niet eens met het voorstel tot verlenging. Spekschoor: “Er zouden binnen een half jaar plannen op tafel liggen. Dat is niet gelukt, omdat er geen voorbereidingen zijn getroffen. Bovendien is het alternatief van sloop niet parallel aan het proces gelopen, zoals afgesproken.” Velten denkt er ook zo over. “In juli is de beslissing genomen om voor het einde van dit jaar herontwikkelingsplannen uitgewerkt te hebben. Maar sinds juli hebben we niets meer gehoord. Totdat we twee weken geleden ineens werden geconfronteerd met uitstel. Ik vind niet dat de omgeving er de dupe van mag zijn dat het proces is stilgelegd. Er zijn te vaak beloftes gedaan. En bovendien spelen ook de recente uitspraken van de staatssecretaris mee, die opnieuw oproept tot opvangplekken voor asielzoekers. Zolang het gebouw er staat kan men weer bij ons aankloppen.”
Raad aan zet
Omdat de stem van de burgemeester kennelijk in dit soort gevallen zwaarder telt gaat er toch een collegevoorstel naar de raad, waarin gevraagd wordt om in te stemmen met uitstel tot begin juli volgend jaar. Stel dat de gemeenteraad ‘nee’ zegt, dan komt sloop weer in beeld. “In ieder geval komen er mogelijkheden voor insprekers om hun mening te geven”, legt Pierik uit. “Als het voorstel tot verlengen van het proces wordt geaccepteerd, dan volgt er een Nota van Uitgangspunten ter bespreking in de raad. Als sloop wordt ingezet, dan zal ook de gemeenteraad om een zienswijze worden gevraagd.” (AJ)
Foto's © Dirk de Graaf
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.