De accommodatie van Buitensport Twente/Opporren in Zenderen is een geliefd toevluchtsoord geworden voor klimaatactivisten van de wereldwijde beweging Extinction Rebellion. Een plek om even stil te staan bij wat de onvermoeibare en fanatieke inzet voor het klimaat met henzelf doet en hoe ze elkaar daarin kunnen steunen. De Bornse Channah Hilhorst (23 jaar) is één van hen en legt het uit: “Heel veel activisten hebben burn-out-klachten en ervaren stress. De wereld gaat kapot, de balans is zoek en mensen gaan dood als gevolg van de klimaatverandering. Dat is heftig en dat raakt mensen.”
Emoties
Bij de veelal jonge mensen komen vragen op over hun eigen toekomst. “Wat heeft het voor zin om straks een goede baan te hebben als ons voedselsysteem instort of Nederland onder water komt te staan? En is het wel okay om kinderen op deze aarde te zetten, die zo’n verschrikkelijke toekomst heeft?” En dan is er het gevoel van urgentie. “We hebben zo weinig tijd. Elke dag worden er bossen gekapt en grondstoffen gedolven, daden blijven achter, terwijl er zoveel moet gebeuren. We kunnen niet meer wachten.” In Zenderen vinden de klimaatactivisten steun bij elkaar en kunnen, onder deskundige leiding, hun emoties een plek geven. Dit weekend is het de derde keer dat Ico Jongerden van Opporren hun gastheer is.
Actie voeren
Extinction Rebellion heeft drie eisen: vertel de waarheid, doe wat nodig is en stel een burgerberaad in. “Daarnaast zijn we volstrekt geweldloos én hebben klimaatrechtvaardigheid hoog in het vaandel staan.” De beweging is vooral bekend van de acties, waarbij soms de grenzen van de wet worden opgezocht. Acties die momenteel bemoeilijkt worden door corona. “Jammer”, vindt Channah. “Met z’n allen een actie uitvoeren geeft energie. Het gevoel dat je samen iets bijdraagt.”
Heeft het effect? “Ja, ik denk het wel. En zelfs als dat niet zo is, dan moet het gewoon! Maar als ik het vergelijk met drie of vier jaar geleden, dan merk ik wel een kentering. Het is niet meer de vraag óf we drastische maatregelen moeten nemen, maar wannéer. Het gaat allemaal nog steeds heel langzaam, maar het probleem komt wel op de agenda. Natuurlijk niet alleen door ons, maar ook door wetenschappers, journalisten en kunstenaars.”
Idealen
Overigens is Extiction Rebellion volgens Channah veel meer dan een groep actievoerders. “We willen ook een gemeenschap opbouwen, een soort micro-samenleving die op andere waarden leeft. Dat is een actie op zich, maar blijft wat buiten de publiciteit.” Idealen genoeg, maar idealen met een keerzijde. Voor het psychische welbevinden van de rebellen zelf. En daar werkt men aan, in Zenderen. (AJ/BM)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
Nederland gebruikt voor zijn elektriciteitsopwekking nu al 65 % méér steenkolen dan in 2020. Hoezo, geen Bla, Bla, Bla...