Velpenaar wil malletband verder brengen
22-11-2021
SLAGWERKDOCENT AREND-JAN VAN STRATEN AAN DE SLAG IN HERTME

Velpenaar wil malletband verder brengen

Tot voor kort kende Arend-Jan van Straten de malletband van St. Gregorius uit Hertme alleen maar van ‘horen zeggen’. Natuurlijk waren hem de spectaculaire Percussion Live concerten die de band de afgelopen jaren gaf, niet ontgaan en hoorde hij van dirigent Marco Onstenk met enige regelmaat veel goede geluiden, maar daar bleef het dan ook bij. Tot hij enkele maanden geleden zelf eens op uitnodiging van diezelfde Marco kwam luisteren. De vonk sloeg over, het klonk de Velpenaar ‘als muziek in de oren’. Per 1 november is hij als nieuwe slagwerkdocent tot het inmiddels uit 27 leden bestaande gezelschap toegetreden.
 

‘Jazz-drummen was niet zo mijn dingetje’

Ooit begon de inmiddels 60-jarige Van Straten als drummer en speelde hij in diverse bandjes. Na zijn militaire diensttijd bezocht hij het conservatorium in Arnhem. Het accent lag daarbij op het jazz-drummen. “Dat was eigenlijk niet zo mijn dingetje”, zegt hij terugkijkend, “en dus besloot ik over te stappen naar het bespelen van de marimba. In die hoedanigheid was ik ruim acht jaar lid van het Gelders Orkest, speelde ik in Noord-Brabant, ben ik ruim twintig jaar bij de muziekschool in Enschede actief geweest en maak ik nu nog deel uit van een trommelgroep waarin we verschillende stijlen spelen. Ook met Marco heb ik regelmatig samengespeeld.”
 

Niet helemaal verwonderlijk dus dat de dirigent van de Hertmese malletband bij Arend-Jan uitkwam toen hij op zoek ging naar een docent om dit deel van zijn werk vanwege tijdgebrek van hem over te nemen. “Ja, ik was aangenaam verrast toen ik kennismaakte met de band”, vertelt de nieuwe docent. “Er heerst een hele leuke sfeer, de neuzen staan allemaal dezelfde kant op en het niveau is hoog. Dat trekt me wel.”
 

Percussion Live Rookie: de focus op jonge aanwas

Een extra uitdaging vormt voor Arend-Jan nog eens de intentie van de malletband om de focus, naast het kwalitatieve aspect, te leggen op de toekomstige groei van de band. “De jonge aanwas dus”, aldus bestuurslid Tonnie Homan. “Binnen afzienbare tijd willen we starten met het zogenaamde Percussion Live Rookie project, waarin kinderen van de Bornse basisscholen worden geënthousiasmeerd om muziek te maken.”
 

Een project dat Arend-Jan samen met Marco Onstenk en Erik Poortman, docent bij de muziekschool in Borne, gaat oppakken en waarbij de muziekschool een belangrijke rol gaat spelen. Daar krijgen de kinderen drie proeflessen aangeboden en leren ze in groepsverband muziek te maken. Homan: “Uiteindelijk hopen we natuurlijk dat er een aantal jonge mensen ‘blijft hangen’ en ook lid wil worden van onze band.” Van Straten vult aan met: “En het is ook gewoon hartstikke leuk. Muziek van een malletband is vergelijkbaar met dat van een grote slagwerkgroep, het klinkt alleen veel melodischer. Maar bovenal moet een lidmaatschap van de malletband vooral veel plezier brengen. Ik wil het ook echt leuk maken!”
 

Volgend jaar 100-jarig bestaan

De malletband van St. Gregorius heeft al enkele jaren haar domicilie in het Kulturhus in Borne. “Voor ons een prima plek om te repeteren en de muzieklessen te volgen. De verwevenheid met de muziekschool is groot en bovendien ben je als band dan toch voor heel veel mensen iets dichterbij dan in Hertme”, zo weet Homan. Hier wordt - en vanaf nu dus samen met Arend-Jan Van Straten - elke maandagavond dan ook de basis gelegd voor een jaar waarin het 100-jarig bestaan van St. Gregorius uitbundig gevierd zal worden. Een jaar ook waarin de vierde editie van Percussion Live inmiddels in hoofdletters in de vele agenda’s is bijgeschreven. Op 26 en 27 november 2022 is de Schouwburg Hengelo dan twee dagen achter elkaar the place to be. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Wereldster Nena doet Hertme aan

De concerten in het openluchttheater zijn een groot succes. De ene na de andere topartiest...
01-09-2024

Tien jaar Bløf in Hertme

Voor de tiende keer is Bløf te zien en te horen in het openluchttheater Hertme. Dit werd...
31-08-2024

Orgel en blokfluit: hoe kan dat samengaan?

Het is het derde lunchconcert in de reeks van vier en voor het vierde jaar dat de Protestantse...
21-08-2024

Kijken in de gang van het verleden en naar de...

Na zestien jaar sluit Liesbeth Hassink de deur van het voor haar zo dierbare museum...
15-08-2024

Een muzikale zomeravond

Het is vandaag hun vierde optreden. De drieënveertig jonge musici van het Ricciotti...
06-08-2024

Liesbeth Hassink stopt als directeur...

Liesbeth Hassink stopt aan het eind van deze maand als directeur van het Bussemakerhuis. Ze...
01-08-2024