‘Muziek hoort bij het leven’
17-11-2021
KOMENDE ZONDAGMIDDAG KLEZMERCONCERT IN BORNSE SYNAGOGE

‘Muziek hoort bij het leven’

Met het optreden van het Trio C tot de Derde start het Cultureel Podium Bornse Synagoge dit seizoen een reeks concerten. Het muziekensemble speelt een breed repertoire: van klezmer, gipsy, Balkan, jazz tot klassiek. Eigen composities en bestaande. Maar altijd met een eigen creatieve touch. “We willen graag ons verhaal met het publiek delen. Want muziek hoort bij het leven”, stelt de accordeonist Coos Lettink.

 

Ontstaan Trio C tot de Derde

Coos Lettink is geboren in Bornerbroek, was als kind woonachtig in Borne. Nu leeft de musicus in Amsterdam. Op de basisschool ontmoette hij Caspar Terra. De jongens ontdekten elkaars passie: de muziek. De klarinettist, Terra, en de accordeonist, Lettink, traden als jonge knullen al samen op. Met name als straatmuzikant. Ze improviseerden. De voorbijgangers en luisteraars bestempelden het als klezmermuziek. Joodse feestmuziek. Het duo ontmoette Carel den Hartog, de violist. Coos, Caspar en Carel, vormden vanaf 1998 het Trio C. Na een gezamenlijke reis van tien maanden, in een klein busje, naar India. Lettink vertelt enthousiast: ”We volgden, de ‘zigeunerroute’, waarin muziek centraal stond.” Tot de Derde is afgeleid van de opvatting van Den Hartog. “De Grote Drie: Bach (de Vader), Mozart (de Zoon), Beethoven (de Heilige Geest).”

 

Muziekstijl

De musici zijn professional. Alhoewel ze wel een nevenbaan hebben. Vooral nu de afgelopen jaren veel optredens uitvielen zijn de neveninkomsten van belang. Oost-Europa is de bakermat van de klezmermuziek. Dat bracht het trio tot verdieping in andere muziekstromen zoals gipsy, Rom- en Cinty muziek. De reizen door de Balkan beïnvloeden hun genre. Eigentijds, verrassend, gebaseerd op bestaande melodieën en composities met een eigen invulling. Het trio treedt ook regelmatig in synagogen op. Het is de combinatie, synagoge en klezmer, die de beleving van de luisteraar versterkt. Trio C tot de Derde is te zien en te horen aanstaande zondagmiddag van 15.30 tot 17.30 uur op het Cultureel Podium in de Bornse Synagoge. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Wereldster Nena doet Hertme aan

De concerten in het openluchttheater zijn een groot succes. De ene na de andere topartiest...
01-09-2024

Tien jaar Bløf in Hertme

Voor de tiende keer is Bløf te zien en te horen in het openluchttheater Hertme. Dit werd...
31-08-2024

Orgel en blokfluit: hoe kan dat samengaan?

Het is het derde lunchconcert in de reeks van vier en voor het vierde jaar dat de Protestantse...
21-08-2024

Kijken in de gang van het verleden en naar de...

Na zestien jaar sluit Liesbeth Hassink de deur van het voor haar zo dierbare museum...
15-08-2024

Een muzikale zomeravond

Het is vandaag hun vierde optreden. De drieënveertig jonge musici van het Ricciotti...
06-08-2024

Liesbeth Hassink stopt als directeur...

Liesbeth Hassink stopt aan het eind van deze maand als directeur van het Bussemakerhuis. Ze...
01-08-2024