Een onderdeel van de energievisie van Borne is het plan in hoofdlijnen om wijken aardgasvrij te maken. Wensink-Zuid zou als een van de eerste wijken aan de beurt zijn. En als meest kansrijk voor deze wijk wordt een warmtenet gezien, gevoed met restwarmte van Twence. Onderzocht wordt momenteel of zo’n warmtenet haalbaar, betaalbaar en duurzaam is.
Bezwaren tegen warmtenet
Maar met name op dat laatste punt zijn op voorhand bezwaren gekomen uit de wijk. Siny Boer, voorzitter van het Wijkcomité Wensink-Zuid: “CO2-uitstoot uit verbranding van hout en van een deel van het restafval hoeft men niet mee te tellen. Boekhoudkundig is het warmtenet CO2-neutraal, maar in werkelijkheid is er een dubbele hoeveelheid CO2-uitstoot.”
En dat staat haaks op het ‘hogere doel’ om in 2050 CO2-neutraal te zijn. “En als dat warmtenet er eenmaal ligt, dan kom je er ook maar niet zomaar vanaf.”
‘Van de andere kant beginnen’
Grote twijfels bij dat warmtenet dus, maar wat is het alternatief? “Als je tegen het één bent, dan moet je wel zeggen wat je dan wél wilt”, vindt ook het Wijkcomité. Zoveel mogelijk energie besparen lijkt makkelijker te realiseren, omdat huizenbezitters daar ook meteen de revenuen van plukken.
“Maar kun je daarmee voldoende resultaat boeken? Dat wisten we niet. Het boek ‘Tussen kolen en Parijs’ van Urgenda, dat onlangs is verschenen, gaf ons de bevestiging dat er heel veel mogelijk is om op die manier de doelstelling in 2050 te bereiken.” Een stap terug in het proces? “Nee, ik zie het meer als een stap vooruit, maar dan aan de andere kant beginnen.”
Vernieuwend proces
Dan moet je echter wel een hele wijk in beweging krijgen en dat is een hele lastige opgave. Met behulp van een extern procesbegeleider, Studio Vers Bestuur, probeert men nu op een vernieuwende wijze samen aan de slag te gaan. Vorige week donderdag was de aftrap van het proces, waarbij gemeente, gemeenteraad en wijkbewoners samen aan tafel zaten, als ‘gelijkwaardige spelers’ op een ‘blanco speelveld’. En dat moet wezenlijk iets anders zijn dan inwoners ‘betrekken’ en ‘meenemen’ in plannen van de gemeente. Alle partijen schaarden zich achter deze filosofie en willen het leerproces aangaan. Hoe precies, dat wordt de komende tijd verder uitgewerkt.
“We willen dat experiment wel beginnen”, zegt Siny Boer. “We hopen dat het warmtenet uiteindelijk niet nodig zal zijn. En misschien kopen we ook wel tijd. Er is immers zoveel in beweging op dit gebied. De technische ontwikkelingen gaan snel.” (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
Dus ?warmtenet? in Wensink-Zuid (of waar ook in Borne in ?oude wijken?) géén optie.