Vrijdagavond was het eindelijk zover dat het Spookhoes in Hertme officieel kon worden geopend. Dat gebeurde na twee eerdere pogingen waarin de pandemie telkens roet in het eten gooide. “Het gevolg ervan was ook dat het aantal genodigden steeds kleiner werd”, aldus werkgroep-voorzitter en ceremoniemeester Henk Veurman tijdens zijn welkomstwoord. “Maar ik ben o zo blij dat we hier nu toch iedereen bij elkaar hebben die op de een of andere manier iets heeft bijgedragen aan de totstandkoming ervan. En enorm trots dat we deze mooie plek vanavond met ons allen mogen openen.”
Van verval tot verplaatsing
Het verhaal van het Spookhoes in Hertme is bekend. Het vakwerkgebouw, tevens rijksmonument, stond destijds aan de Lodiek Landen. Voor de gemeente Borne was het vanwege de rijke cultuurhistorische geschiedenis van grote waarde. Het verval tussen de boerderijschuren werd echter steeds meer een doorn in het oog. In 2015 besloot het college een onderzoek te laten instellen om het gebouw mogelijk op een nieuwe locatie weer tot leven te laten komen. Dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan en het duurde tot het najaar van 2018 voordat alle puzzelstukjes op hun plek vielen, de financiën geborgd waren en het Openluchttheater als nieuwe eigenaar het groene licht kon geven om de verplaatsing in gang te zetten.
“En toen begon de ellende pas”, zei Herman Hullegie, voorzitter van de Stichting Theater & Cultuur Hertme, in zijn terugblik op de afgelopen jaren. Veel weerstanden en twijfels dienden te worden overwonnen en het was onder meer de gemeente Borne die haar nek behoorlijk uitstak om de plannen te kunnen realiseren. “En met name noem ik dan Arend-Jan Compagner, de ambtelijke trekker van dit alles. Inmiddels is het Spookhoes ook een beetje jouw kindje geworden”, zo prees hij zijn inzet.
‘Je kunt je geen mooiere plek voorstellen’
Lovende woorden kwamen er ook van wethouder Arno Spekschoor. Hij sprak van een memorabel moment en noemde de verplaatsing een prestatie van formaat. “De gemeenschapszin is hier groot en dat is - helaas - tegenwoordig niet meer normaal. Het is goed om dat te beseffen en te koesteren. Dit nieuwe Spookhoes is een belangrijke plek om elkaar te blijven verbinden”, zo zei hij.
Ook Jan Homan, 94 jaar inmiddels, haalde in dichtvorm mooie herinneringen op aan het Spookhoes. Hij vertelde er vroeger naast gewoond en er in zijn jonge jaren veel gespeeld te hebben. Met krachtige stem besloot hij met de overtuiging ‘dat je je geen mooiere plek kunt voorstellen’.
Voor de vrolijke noot zorgden vervolgens de MOP’ers, de Maandag Onderhouds Ploeg. “En géén Opruim Ploeg” aldus Herman Schabbink, zelf MOP’er, op strenge toon. Twee van hen kwamen op als witte wieven en ze tornden een imposant openingsgeschenk mee. Het bleek even later de miniatuurversie van het Spookhoes te zijn.
Vanmiddag open huis van 13.30 tot 16.30 uur
Tot slot van het officiële gedeelte dankte voorzitter Herman Hullegie nog eens alle betrokkenen voor de totstandkoming van dit voor het kerkdorp zo bijzondere project. “Een ontmoetingsruimte voor cultuur en welzijn dat onder de krachtige leiding van het bestuur van het Openluchttheater een gezonde toekomst tegemoet kan zien. Een theater-gemeenschapshuis, dat in de volksmond altijd Spookhoes zal blijven heten.” (AJ/BM)
Zaterdagmiddag is er van 13.30 tot 16.30 uur een open huis, waarop iedereen met eigen ogen kan zien hoe de aloude geschiedenis van het roemruchte rijksmonument opnieuw gestalte heeft gekregen.
Lees ook de eerdere berichten:
Spookhuis kan nu eindelijk verder
Onderzoek herbestemming 'Spookhuis'
Foto boven © Tom Homan
Foto onderaan: De witte wieven weten ook het verplaatste Spookhoes te vinden. Foto © Raymond Hofsté
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.