In de Bornsche Maten groeien de basisscholen snel uit hun jasje. Dat er op korte termijn uitbreiding van het aantal schoollokalen in de jonge wijk nodig is was al langer bekend. De uitbreiding van de Beekparkschool met drie lokalen is al in gang gezet en in maart dit jaar was akkoord gegeven om voor De Vonder een tweede locatie te bouwen aan De Horsten. Toen was er nog sprake van een schoolgebouw met 10 lokalen, inmiddels blijken het er 18 te moeten zijn. En daarmee wordt de nevenvestiging van De Vonder groter dan de hoofdvestiging, dat nu over 17 lokalen beschikt.
Nieuwe prognoses
Aanleiding van de forse aanpassing van de recente plannen is een nieuwe prognose van het aantal leerlingen in de wijk. In juni dit jaar is becijferd dat het allemaal veel harder gaat met de aanwas van kinderen in de Bornsche Maten dan eerder gedacht. “Het is een atypische wijk”, verklaart wethouder Arno Spekschoor. “Met veel jonge gezinnen, die binnen de wijk doorverhuizen en plaatsmaken voor weer nieuwe jonge gezinnen. Daarnaast verwacht men een geboortegolf vanwege de coronatijd.” Het is niet voor het eerst dat prognoses van leerlingenaantallen in de Bornsche Maten niet met de werkelijkheid overeen bleken te komen. Het deed een raadslid in het verleden wel eens verzuchten dat het ‘wel lijkt of er iets in het water zit’ in de wijk.
Bij de jongste schattingen is nog niet meegenomen dat Borne in de Bornsche Maten wellicht, vanwege het landelijke gebrek aan woningen, alsnog 400 huizen extra mag gaan bouwen. Dat is nog niet helemaal zeker en bovendien is het maar de vraag of dat weer woningen zullen zijn die aantrekkelijk zijn voor jonge gezinnen. Te onzeker om nu al mee te nemen in de prognoses, redeneert men.
Prijskaartje
De nieuwe school aan De Horsten zal uitgevoerd worden volgens de jongste richtlijnen en wensen. Er hangt wel een prijskaartje aan. De investering bedraagt in totaal 8,4 miljoen. Voor een deel was in de begroting al rekening gehouden met structurele extra jaarlasten ter hoogte van 126.000 euro voor de uitbreiding van de onderhuisvesting, maar dat wordt door de gewijzigde plannen nu 280.500 euro per jaar. Bij de komende begrotingsbehandeling wordt het onderwerp meegenomen. (AJ)
(De afbeeldingen © Arcom Architecten in dit artikel zijn een impressie van het voorlopig ontwerp)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.