Een Koetshuis vol bloemen
18-09-2021
EXPOSITIE COMMUNITY ART 'DE WILDE BLOEMENTUIN' GEOPEND

Een Koetshuis vol bloemen

In het Koetshuis, naast het Kulturhus, kan iedereen vanaf 18 september wel 100 zelfgemaakte bloemen en planten bewonderen. Het is een resultaat van het community art project Borne Bloeit. Zo’n 60 deelnemers van zowel binnen als buiten Borne hebben meegewerkt aan dit gezamenlijke project. Het is een initiatief van de kunstenaarsgroep het Koetshuis als onderdeel van het project de Rode Draad. Een samenwerkingsverband waarin organisaties aandacht schenken aan textiel in de breedste zin. En dat alles in het kader van het Textiel Festival Twente 2021.

 

Borne is uniek

Daniëlla van de Stelt, projectleider van het regionale Textiel Festival Twente opende de Wilde Bloementuin. Al de bijzondere fantasierijke individueel gecreëerde bloemen vormen met elkaar een kunstwerk: een kleurrijke Wilde Bloementuin. “Geen plaats in Twente organiseert zoveel voor dit textielfestival als Borne”, wist Van de Stelt te melden. Borne is daar vooruitstrevend in. Prompt klonk er een spontaan applaus van het publiek. Het textielfestival is opgezet om een verbinding te maken tussen de musea in Twente. “Kunst, innovatie en duurzaamheid zijn de pijlers waarop het festival rust”, benadrukt Van de Stelt. Het project in Borne sluit daar geheel op aan. De bloemen zijn gemaakt van eerder gebruikt textiel. Individueel gemaakte bloemen maken samen één geheel: een bloementuin. Dat is de essentie van een community art project.

 

Gevoel van samen bloemen creëren

In februari dit jaar startte het project. Met een speciaal in het leven geroepen Facebookpagina Borne Bloeit hadden veel deelnemers met elkaar digitaal contact. Al snel verschenen er foto’s van textiele bloemen op de pagina. Het bracht voor sommigen invulling van de tijd nu men meer thuisbleef. “Ik voelde me erg alleen in de coronatijd. Door mee te doen aan dit project had ik het gevoel ‘samen’ te zijn”, was een reactie van een van de deelnemers. Dit gevoel werd door meerderen gedeeld.

 

Voorwaarde was dat de werkstukken gemaakt werden van hergebruikt textiel. Er is voor bloemvormen gekozen omdat dit een positief effect op mensen heeft. Oude kleding, sokken, lapjes, schoenveters van alles is terug te vinden in het werk. Er is gehaakt, geborduurd, geplakt, genaaid, kortom allerlei technieken zijn terug te vinden in de prachtige bloemen. En… natuurlijk veelal met een rood accent als verwijzing naar het project de Rode Draad. Fantasierijke bloemen maar ook zonnebloemen, klaprozen, hortensia’s en zelfs cichorei. De makers hebben er veel plezier aan beleefd. De deelnemers vertellen met trots over hun betrokkenheid bij het project, de symboliek van de bloem en het tot stand komen van het werk. Vooral het samen iets scheppen voor Borne sprak aan. Al deze verhalen met foto’s van de werkstukken worden gebundeld in een bloemlezing die in december verschijnt.

 

Reizende bloementuin

Het kunstwerk is tot 30 september door de glazen pui van het Koetshuis te zien. Daarna verhuist de tuin tot 1 december naar een leegstaand winkelpand naast atelier Davina in de Nijstad. Om vervolgens van 1 tot 21 december weer terug te keren in het Koetshuis. (YD)

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Wereldster Nena doet Hertme aan

De concerten in het openluchttheater zijn een groot succes. De ene na de andere topartiest...
01-09-2024

Tien jaar Bløf in Hertme

Voor de tiende keer is Bløf te zien en te horen in het openluchttheater Hertme. Dit werd...
31-08-2024

Orgel en blokfluit: hoe kan dat samengaan?

Het is het derde lunchconcert in de reeks van vier en voor het vierde jaar dat de Protestantse...
21-08-2024

Kijken in de gang van het verleden en naar de...

Na zestien jaar sluit Liesbeth Hassink de deur van het voor haar zo dierbare museum...
15-08-2024

Een muzikale zomeravond

Het is vandaag hun vierde optreden. De drieënveertig jonge musici van het Ricciotti...
06-08-2024

Liesbeth Hassink stopt als directeur...

Liesbeth Hassink stopt aan het eind van deze maand als directeur van het Bussemakerhuis. Ze...
01-08-2024