Boris op transport voor reparatie
16-09-2021
SCHADE DOOR WEERSINVLOEDEN EN VANDALISME

Boris op transport voor reparatie

Donderdagmorgen is mammoet Boris van zijn sokkel in het park Scholtenshof gehesen en op transport gezet naar het atelier van kunstenares Saske van den Eerden in Hoofddorp. Door een combinatie van vandalisme en weersinvloeden is het beeld beschadigd geraakt. De precieze omvang van de schade wordt nu eerst nader onderzocht en vervolgens zal er een plan worden gemaakt om Boris te repareren en tevens robuuster te maken.
 

Eerbetoon aan wolharige mammoet Boris

Het kunstwerk is een kunstzinnig eerbetoon aan de wolharige mammoet die in 1996 bij graafwerkzaamheden in de Stroom Esch is gevonden. Het skelet was niet compleet, maar het was wel de meest complete vondst ooit gedaan in Nederland. Een groep inwoners van Borne vond het jammer dat in Borne niets meer herinnerde aan Boris en nam het initiatief voor een levensgroot beeld in het centrum.

 

Het idee kreeg veel bijval in de samenleving en kon rekenen op gulle bijdragen van inwoners en bedrijven in het dorp, waardoor Saske van den Eerden, gespecialiseerd in kunstwerken in de buitenruimte, Boris kon gaan uitvoeren naar een ontwerp van de Bornse kunstenaar Patrick Josso. In 2017 werd Boris glorieus ingehaald en in het park geplaatst, dat de gemeente speciaal voor Boris had opgeknapt en opnieuw ingericht.
 

Werken aan een oplossing

Maar nu moet het park het tijdelijk even doen zonder Boris. “We betreuren de situatie zeer”, zegt Hetty Steenberg, penningmeester van de Stichting Boris. “Het is natuurlijk vreselijk dat er mensen zijn die het nodig vinden om met geweld op Boris in te hakken.” Achter de schermen is de stichting al maanden bezig om, samen met de gemeente, te bepalen wat er kan en moet gebeuren om Boris te redden. Er zijn diverse deskundigen geraadpleegd en meerdere offertes aangevraagd. De exacte omvang van de reparatiekosten is nog onbekend, maar duidelijk is wel dat het bedrag de middelen die de stichting in kas heeft voor regulier onderhoud te boven gaat. “We voelen ons wel verantwoordelijk om een oplossing te vinden, en daar gaan we ons vol voor inzetten”, besluit Steenberg.
 

Samenwerking met de gemeente

Daarbij wordt nauw samengewerkt met de gemeente. Ook wethouder Martin Velten hoopt dat Boris behouden kan blijven voor Borne. “Boris heeft bij veel mensen een plekje veroverd in het hart, vooral bij kinderen. Dat zag je vanaf het moment dat het beeld Borne binnenkwam, maar ook nu zie ik nog steeds veel kinderen even op bezoek gaan bij de mammoet. Daarnaast is het belangrijk archeologisch erfgoed en alleen al uit educatief oogpunt zou het mooi zijn als we Boris kunnen redden. Ik hoop dat we gezamenlijk met de stichting tot een oplossing kunnen komen en Boris binnen afzienbare tijd weer mogen verwelkomen.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ron Hartman — 16 sep 2021
Een camera (of meerdere) was toch vele malen goedkoper geweest dan dit dure gedoe. Daar zou vooral ons WOZ aan moeten worden besteed ipv plaatsen, planten en laten verloederen.

 

 

Wereldster Nena doet Hertme aan

De concerten in het openluchttheater zijn een groot succes. De ene na de andere topartiest...
01-09-2024

Tien jaar Bløf in Hertme

Voor de tiende keer is Bløf te zien en te horen in het openluchttheater Hertme. Dit werd...
31-08-2024

Orgel en blokfluit: hoe kan dat samengaan?

Het is het derde lunchconcert in de reeks van vier en voor het vierde jaar dat de Protestantse...
21-08-2024

Kijken in de gang van het verleden en naar de...

Na zestien jaar sluit Liesbeth Hassink de deur van het voor haar zo dierbare museum...
15-08-2024

Een muzikale zomeravond

Het is vandaag hun vierde optreden. De drieënveertig jonge musici van het Ricciotti...
06-08-2024

Liesbeth Hassink stopt als directeur...

Liesbeth Hassink stopt aan het eind van deze maand als directeur van het Bussemakerhuis. Ze...
01-08-2024