“Dit is een fantastisch mooie plek; een plek om trots op te zijn”, aldus wethouder Michel Kotteman vrijdagmorgen, vlak voordat hij de vernieuwde begraafplaats officieel zou gaan openen. De dodenakker - waar inmiddels zo’n 6.500 mensen begraven liggen - heeft de afgelopen jaren een ware metamorfose ondergaan en is stilaan meer een bezinningstuin geworden. “Vandaar ook dat nu voor een nieuwe naam is gekozen: Gedenkpark, veel beter passend bij de functie en beleving ervan”, zo zei hij.
Verscholen in het groen
Zo’n dertig mensen waren getuige van de opening, waaronder architectenbureau Te Kiefte, bouwbedrijf Ter Brugge en Twente Milieu, die alle een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het nieuwe entreegebouw, het visitekaartje en de oogappel van het park. “Toen ik in 2018 hier kwam, lag de begraafplaats nog verscholen in het groen”, vertelt Peter Woolderink, de beheerder. “We hebben nu samen een geweldig mooi nieuw gebouw gecreëerd, met ontvangstruimte, kantoor én toiletten, want ook die ontbraken gewoon.”
Kotteman steekt niet onder stoelen of banken dat de aloude begraafplaats in verval raakte. “Dat had alles te maken met de bezuinigingen die doorgevoerd moesten worden. Er kwam veel kritiek, vooral ook vanuit de Bornse samenleving. En gelukkig heeft de raad deze bezuinigingen daarop deels teruggedraaid. Vandaar dat het nu, met het realiseren van het nieuwe gebouw, een mooi moment is om hier samen te komen en de vernieuwing te vieren.” Daarna kreeg hij van Woolderink de sleutel van het nieuwe poorthek om deze vervolgens officieel te openen.
Dodenhuisje wordt urnenplek
Tijdens een rondleiding over het park vertelde Woolderink meer over hetgeen er de afgelopen jaren zoal is gerealiseerd en nog op stapel staat. Zo noemde hij het Poortgebouw vlak achter de ingang van het park, dat helemaal vrij in het groen is komen te staan en door vele vrijwilligers een steeds mooiere invulling krijgt. Daarnaast wees hij op een geheel nieuwe opslag voor materialen en machines en kon hij vertellen dat er plannen zijn om de opslagschuur in het hervormde deel van de begraafplaats (in de wandelgangen het dodenhuisje genoemd) om te bouwen tot een nieuwe urnenplek.
Bovendien leven er voorzichtige ideeën om het stukje natuur aan de kant van de Rondweg op termijn voor natuurlijk begraven te gaan inzetten. “Een heel nieuwe ontwikkeling. We willen wel meegaan met de ontwikkelingen op dit gebied en dit stuk grond zou daarvoor uitstekend geschikt kunnen zijn. Zonder gebruikmaking van grafmonumenten, maar bijvoorbeeld met zwerfkeien als markering.” (AJ/BM)
Meer over het nieuwe entreegebouw in ons eerdere bericht: ‘Moderne entree voor gedenkpark’
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
Nu ? Gaat de juiste kant op , goed bezig zo maar nog even de puntjes op de i zetten .