Een jaar was er de rem op gezet, maar dinsdagavond gaf de gemeenteraad bijna voltallig het akkoord om verder te gaan met de plannen om sportcomplex ’t Wooldrik te vernieuwen en uit te breiden met onderwijs en aanvullende functies op het gebied van onder andere welzijn. De handrem was aangetrokken, omdat er twijfels waren of de financiën van Borne het wel toe zouden laten om een dergelijk kostbaar project uit te kunnen voeren. Vrij recent kwamen er echter geluiden dat het allemaal ‘ruim behapbaar’ zou zijn, maar ook de dreiging vanuit het onderwijs dat men zou afhaken omdat er vooralsnog geen plan lag waar de scholen mee konden leven.
Bedenkingen en twijfels
“Een proces met veel horten en stoten”, vatte Bo ter Braak (CDA - foto in tekst) het samen. “Het enthousiasme waarmee we zijn begonnen verbleekte.” Die positieve stemming van het begin gold voor het totale concept, waarbij men sprak over ‘meer dan sport’ en ‘synergie tussen verschillende disciplines en doelgroepen’. Nog steeds vindt men raadsbreed de achterliggende gedachte geweldig, maar er zijn ook de nodige kritiekpunten en bedenkingen. Zo was men bijna unaniem verrast door de signalen van Brigantijn. Mike de Boer (GB90): “Het stemde ons niet vrolijk. We moeten aan het werk om met sport en onderwijs gezamenlijk tot goede afspraken te komen.”
Brigantijn gerustgesteld
Blijkbaar waren er al diverse gesprekken met de stichting Brigantijn geweest en de wethouders Michel Kotteman en Arno Spekschoor konden melden dat bestuurder Ralf Dwars inmiddels wat meer gerustgesteld was. Spekschoor: “We maken vorderingen met Brigantijn. Zij komen ook met creatieve oplossingen en zijn blij met de bevestiging van hun belang in het proces. Een harde garantie om een klasse A schoolgebouw te realiseren binnen het bestaande budget kunnen we nog niet geven, maar we zullen dat absoluut proberen.”
Beheersing kosten
Een ander punt van zorg was het nog steeds ontbreken van een businesscase. Vooral Ernst Janssen (D66) hamerde op het belang daarvan. Het was uiteindelijk de reden waarom hij als enige tegen het raadsvoorstel stemde. En verder waren er toch wel veel zorgen of het allemaal qua kosten niet uit de hand zou gaan lopen. “We willen geen financiële ramp”, zei Bo ter Braak. Wethouder Kotteman verzekerde echter dat hij geen signalen had dat het budget zou worden overschreden. “Ja, er zijn een paar open einden, maar u hebt als raad de grenspalen gezet en daarmee de kaders bepaald.” Meerdere raadsleden wilden wel graag regelmatig op de hoogte gehouden worden van de vorderingen en de ontwikkelingen. Die toezegging werd gedaan.
En dus kan er nu voortgang gemaakt worden met ’t Wooldrik. Te beginnen met het uitwerken van het ontwerp en vervolgens de aanbesteding van de uitvoering. (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
Goedwillende mensen die aan de wereld van morgen denken en hun verantwoordelijkheid willen nemen, investeren zich in prive gek in het terugwinnen van energie en minder gebruik door perfecte bouw. ZEN! (als het even kan)
Zonder dat bij 't Wooldrik centraal te stellen, maar een roekeloos avontuur qua energie aan te gaan, zal burgers vertellen dat zij ook de roep om minder energie te gebruiken, aan hun laars mogen lappen. Zonde van het geld. Mooie, bezielende, groene daad, omdat voor de huidige begroting, niet gerekend is met de enorme bouwkosten explosie en de energie terugwinning al het ondergeschoven kindje was.