Borne ziet Hengelose windmolen bij Bornsche Maten niet zitten
NABIJ WENSINK-ZUID: AFHANKELIJK VAN WAT INWONERS VINDEN

Borne ziet Hengelose windmolen bij Bornsche Maten niet zitten

De gemeente Hengelo heeft een drietal zoekgebieden aangewezen waar, in totaal, twee hoge windturbines geplaatst zouden kunnen worden. Twee mogelijke plekken bevinden zich vlakbij de Bornse woonwijken Wensink-Zuid en de Bornsche Maten. Met een ‘Karavaan van de Nieuwe Energie' wil Hengelo het gesprek aangaan met omwonenden van de beoogde windmolenplekken.

 

De eerste vond plaats in de wijk Wensink-Zuid. Er was mogelijkheid voor ongeveer 40 mensen om in te tekenen voor een gesprek. Een goede dertig maakten van de gelegenheid gebruik om meer te weten te komen over de plannen, te bekijken hoe die windmolens vanuit de wijk te zien zouden zijn en tevens te horen wat Rijkswaterstaat zoal van plan is aan plaatsen van zonnepanelen langs de A1 en A35.
 

'Te dicht bij woonwijk'

BorneBoeit sprak met wethouder Claudio Bruggink van de gemeente Hengelo en de Bornse wethouder Michel Kotteman, die er uitsluitend als ‘gastheer’ aanwezig was. Borne heeft ervoor gekozen om zelf voorlopig geen zoekgebieden voor windturbines aan te wijzen en een voorkeur te hebben voor in regionaal verband tot clustering te komen, in plaats van in elke gemeente her en der in het landschap windmolens te plaatsen. De mogelijkheid van een windmolen op Westermaat, nabij de Bornsche Maten, stuit in ieder geval op verzet. “Veel te dicht bij de woonwijk”, aldus Kotteman.
 

Gemengde gevoelens in Wensink-Zuid

De mogelijke windmolen bij Wensink-Zuid ligt iets verder weg van de woonhuizen en daar denkt men, volgens voorzitter van de Stichting Wijkcomité Wensink-Zuid Siny Boer gemengd over het voornemen. “Er zijn ook voorstanders van windenenergie en we zullen toch wat moeten. Maar we zijn ook al benaderd door mensen die willen weten of we al acties voorbereiden en bij wijze van spreken al met spandoeken klaar staan.”
 

De gemeenteraad van Hengelo zal eind dit jaar de beoogde zoekgebieden definitief vaststellen. De input die tijdens de Karavaan-sessies wordt gegeven zal daarbij meegenomen worden. Wethouder Claudio Bruggink: “De mening van de inwoners van Borne is voor ons belangrijk.”
 

Extra bijeenkomst in de Bornsche Maten

Inmiddels is er ook besloten om een extra bijeenkomst in de Bornsche Maten te houden. Het is nog niet bekend waar en wanneer de Karavaan daar neerstrijkt. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ron Hartman — 08 jul 2021
Zoals je weet Paul, heb ik me maximaal toegelegd op energiebesparing door te streven naar nul-op-de-meter woningen aan de Reigershof. Ik ben er nu niet meer bij betrokken, maar zie meer in isoleren dan te massale piekbelastingen met ongecontroleerde groei van zonnepanelen. Voor molens is ook hier ruimte genoeg, maar de verwende mens wil liever niet zien hoe de kiloknaller en de energie wordt gemaakt. Graag een paar molens dus bij het AZC, in Hengelo bij het Woolde en maar 1 bij Buren of 1 extra richting Hengelo. Op de oude begraafplaats jaagt ieder terecht op tilt. Oh.. zelf ben ik fors aan het investeren in mijn huidige woning. Isolatie eerst, dan de goeie apparatuur en dan pas het uiterlijk vertoon. Niet voor niets verdwijnt het salderen......
Paul Cohn — 08 jul 2021
volg het maar Ron, voor je partij kiest van de holle-bolle-Gjzen: 5 kogels en op het hoogspanningsnet was het bíína mis: www.tennet.eu/nl/elektriciteitsmarkt/data-dashboard/belasting/
Ach ja, al die muur-tot-muur TV's lusten wat stroom
Ron Hartman — 08 jul 2021
@Paul. Niet overdrijven. Gelukkig hoeft niet alle elektriciteit geleverd te worden door alleen windmolens. Ze kunnen wel een partijtje meeblazen. Als de wind waait dooor de bomen... en in de verte van ons warme bed, geen probleem toch?
Ron Hartman — 08 jul 2021
@Yvonne: Leo van Raaij? Is dat echt zo? En als dat zo is, wijs je terecht op de bijdrage van Johan, die zich vaak nogal schimmig gedraagt. Wel of geen Borne Energie? Verstand van zaken heeft ie niet en dat vind ik pas echt kwalijk. Overigens geldt dat ook voor tegenstanders; studeer meer ipv in de kroeg te praten over molens enzo. Ik juich overigens de discussies inhoudelijk toe. Je zal maar in de ochtend of avondzon in de slagschaduw komen te zitten van zo'n wapperaar. DAAR moet je vooral op letten en DAN is de molen naast de Bornsche Maten, ronduit een schoffering van de bewoners daar. Die heeft dus een andere functie (als peiling hoe een buurt reageert en de ontwikkeling van de molens tussen de A1 en de A35 niet gehinderd wordt?) Er zal wel wat moeten gebeuren en we moeten dus op zoek naar redelijke oplossingen. Niets doen is geen optie
Paaul Cohn — 07 jul 2021
“Waarom zetten wij er in dat dunbevolkte gebied er niet een paar naast? Probleem opgelost!”
Oh ja, Patrick, een paar?
Weet je hoeveel windturbines dat minimaal worden?

De grootste ter wereld, die de afgelopen jaren beproefd is op Maasvlakte-2 is de GE Haliade-X 12
Kentallen voor deze GE Haliade-X 12 MW Capaciteit: 12 MW
Rotordiameter: 220 meter
Hoogte: 245 meter
Jaarlijkse energieopbrengst: 46,3 GWh
Het verbruik van elektriciteit is de laatste jaren vrij stabiel rond 120 miljard kWh.
https://longreads.cbs.nl/trends17/economie/cijfers/energie/

Hiervoor zijn niet 'een paar' maar 2600 plaatsen nodig op een onderlinge afstand van ≥ 1320 m:
www.tegenwindzijderveld.nl/laatste-nieuws/382305_minimale-afstand-tussen-windmolens
appeltje eitje in NEEderland?
Yvonne — 03 jul 2021
@ Johan Wierda

Leo van Raaij is de huisjounalist van Raedthuys Pure Energie

Waar jullie (Borne Energie) in achterkamertjes ook contracten mee afsluiten in plaats van met inwoners te praten.

De maffiapraktijken van Eneco en Raedthuys Zie:

https://visie.eo.nl/artikel/2021/07/sophie-hilbrand-volgt-strijd-om-windmolens-in-culemborg

https://groene-rekenkamer.nl/3917/beleggingsfirma-raedthuys-aast-op-uw-centjes-wind-bijzaak-winst-niet/

Paul Cohn — 29 jun 2021
GROTE STROOMSTORING?
”Eind januari jl is dat nog op het nippertje voorkomen met heel snel ingrijpen door grote energieslurpers op afstand uit te schakelen en centrales hun reservevermogen moesten à la minute aanspreken om de BLACK OUT te voorkomen”...
www.borneboeit.nl/105470/nieuws/hengelo-wil-twee-windturbines-voor-2030
Ons land wordt juridisch gedwongen zijn 92 % zeer vervuilend opgewekte stroom te verminderen: https://ec.europa.eu/eurostat/documents/4187653/11571495/fossil+fuels_1.png/f0b18841-aa86-e8e9-cfe9-a90eedec839b?t=1612368795833
Als duurzaam opgewekte energie uit wind en zon wordt tegengewerkt neemt de kans op ’n black-out snel toe omdat warmtepomp, airco en E-auto het openbare net in Nederland nóg hoger belasten.
Zelfs uw zonnepanelen leveren geen energie als er geen koppeling met het 50 Hz net meer is.
https://crisis.nl/wees-voorbereid/stroomuitval/
Patrick — 27 jun 2021
In Duitsland plaatsen ze veel windturbines vlak langs de Nederlandse grens. Waarom zetten wij er in dat dunbevolkte gebied er niet een paar naast? Probleem opgelost!
Lichtgeel hesje — 26 jun 2021
In tegenstelling tot enkele andere landen (Denemarken, Duitsland) is er in Nederland zowel nationaal als regionaal als lokaal geen (wettelijke) regelgeving over minimale afstanden tussen een woonwijk en een windmolen/windturbine: "Windmolens (windturbines) mogen in de omgeving van woningen worden gebouwd. Wel gelden er regels om eventuele geluidsoverlast en last van bewegende schaduw te voorkomen.": bron: Rijksoverheid. Dit leidt dan ook continu tot (felle) discussie tussen voor- en tegenstanders. Wellicht is het verstandiger om als lokale c.q. regionale overheid eerst maar eens een wettelijk kader over afstanden af te dwingen in Den Haag, in plaats van beslissingen te nemen op basis van (persoonlijke) voorkeuren en niet onderbouwde inschattingen over mogelijke medewerking dan wel tegenwerking van inwoners bij een voorgenomen plaatsing van windturbines. Dit is namelijk niet bevorderlijk voor zowel het vertrouwen in de lokale politiek als voor het vertrouwen in politieke transparantie.
Vraagje — 25 jun 2021
Over de windturbines bij Buren wil Kotteman zich niet uitlaten. Volgens hem komen deze echter veel te dicht bij de Bornse maten.
Die bij Buren komen toch ongeveer 600 meter van de woonwijk. Hoe dicht komen deze dan wel niet bij de woonwijk te staan? Als ik de plaatjes zie zou ik zeggen dat deze verder weg liggen van de woonwijk. Zit ik fout met mijn berekeningen? Want anders voelt het of Kotteman een vreemd onderscheid maak en sommige wijken een voorkeursbehandeling geeft.
Johan Wierda — 25 jun 2021
Een zeer interessant artikel, journalistiek gewaarborgd, gebaseerd op actuele, controleerbare feiten.

"Hoe desinformatie over windmolens het debat in Twente bepaalt
ENSCHEDE ? Desinformatie van tegenstanders van windmolens heeft de Twentse raadszalen bereikt. Lokale politici lijken gevoelig voor berichten over - onbewezen - gezondheidseffecten en alarmerende, maar onjuiste verbeeldingen van ?mega?-windmolens in het Twentse landschap.

Leo van Raaij 25-06-21, 21:36"

 

 

Afwegingskader en subsidieregeling voor...

Al enkele jaren stimuleert de gemeente Borne initiatieven van inwoners die de buurt mooier,...
20-12-2024

Borne onderzoekt onteigening Joods bezit

De gemeente Borne kondigt aan een onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren naar de onteigening...
20-12-2024

Gijs en Rob holdt de korte box an

De 8-jarige Gijs en Rob hebben een bijzondere manier gevonden om geld in te zamelen voor het...
19-12-2024

Dreamteam verder als stichting

In maart volgend jaar bestaat de alternatieve voedselbank Dreamteam Borne alweer vijf jaar. Het...
18-12-2024

Meerdere zichtmeldingen van een wolf op...

Sinds half november zijn er meerdere meldingen binnengekomen van een wolf die rondloopt in de...
13-12-2024

Goede doelen opnieuw verrast door ruime...

In zijn welkomstwoord aan de vele aanwezigen deze avond in de Kringloop Borne legde voorzitter...
12-12-2024