De gemeenteraad besloot om zo snel mogelijk Maria Mediatrix, ook wel bekend als het voormalig AZC Azelo, te slopen. Een laatste kans aan initiatiefnemers werd nog gegeven om voor eind juni met een goed uitgewerkt plan te komen, waarbij de gebouwen op het terrein zouden worden hergebruikt, maar is zo’n haalbaar plan er niet, dan gaat de sloophamer aan het werk. Op die manier probeert de gemeenteraad de onderhoudskosten van de gebouwen, nu in eigendom van de gemeente, onder controle te houden en tevens grootschalige, mogelijk ongewenste, ontwikkelingen de pas af te snijden.
‘Behouden, mits’
De Stichting DIBO (Duurzame Initiatieven Borne) vraagt echter te elfder ure om het aspect van circulaire transitie in de besluitvorming mee te nemen, uit het oogpunt van duurzaamheid. “Als je nu zoveel vierkante en kubieke meters aan gebouwen met de grond gelijk maakt, vervolgens tonnen aan puin afvoert en in een later stadium weer vele materialen naar diezelfde locatie gaat transporteren voor herontwikkeling, is dat wel zo’n goed idee?”, dacht Bram Entrop van DIBO.
Entrop is lector aan het Saxion op het gebied van de energietransitie en de circulaire transitie. Hij liet een aantal studenten inventariseren wat er voor nog bruikbare materialen op het terrein aanwezig zijn. Ze kwamen uit op een globale waarde van ruim 330.000 euro.
“Op het terrein staat een kantoorgebouw dat eenvoudigweg te mooi is om te slopen. Het hoofdgebouw van Maria Mediatrix bevat veel goed te gebruiken materiaal én het is een gebouw met een verhaal. De waarde van wat er staat is enorm. Waarom betalen om dit te degraderen tot puin?” Entrop pleit voor even een pas op de plaats en een alternatief plan uit te werken, waarbij het uitgangspunt is ‘behouden, mits’, in plaats van ‘slopen, tenzij’. ‘Selective demolition’ noemt hij het.
‘Goed rentmeesterschap’
“De schaarste aan bouwmaterialen laat zich steeds meer merken. Alleen al daarom moeten we naar een circulaire economie toe en naar hergebruik of recyclen van wat we nu ‘afval’ noemen. De overheid heeft de filosofie onderschreven en wil in 2050 volledig circulair bouwen, maar in wet- en regelgeving is het nog niet echt geland.” Het zit om die reden nog niet echt ‘tussen de oren’, en daar wil Entrop het wel krijgen. “Neem dit aspect mee. DIBO is gevraagd een kritisch klankbord te zijn en we vinden het onze taak om deze invalshoek naar voren te brengen.”
Hoe precies de uitvoering moet zijn, weet Entrop ook niet. “Wij hebben geen pasklare oplossing, maar je zou kunnen denken aan een bedrijf als Dusseldorp als partner of in je aanbesteding circulaire prestatiefactoren mee te nemen. In het land zijn veel goede voorbeelden te vinden.” Volgens hem hoeft het allemaal niet kostenverhogend te zijn. “Ja, er hangt een kostenplaatje aan, maar je ziet nu al dat hout veertig procent duurder is geworden en transport vanuit China veel kostbaarder gaat worden. Het break even punt komt steeds dichterbij. Bovendien getuigt spaarzaam omgaan met materiaal gewoon van goed rentmeesterschap.” (AJ/BM)
Foto boven © Dirk de Graaf
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.