Het is zaterdagmorgen nog vóór twaalven als Michiel Toebes en Ronald Bootsma hun eerste kersverse biertjes schenken aan menig fijnproever. De brede glimlach op beide gezichten komt voort uit een gepaste trots en een grote dosis zelfverzekerdheid. Hun zelf gebrouwen Burgunder Gold is immers niet zomaar een biertje. “Nee hoor, het is een heel bijzonder speciaalbier, waarvoor een recept uit 1866, ja 1866!, als basis diende”, aldus Toebes.
De prille bierbrouwer, in het dagelijks leven politieman in Almelo, en zijn maat Ronald - die de kost verdient bij De Karelskamp in Almelo - hebben voor deze gelegenheid hun tenten opgeslagen bij slijterij De Barrique aan de Dorsvloer. “Thom was enkele weken geleden namelijk een van de eersten die van het nieuwe bier mocht proeven en besloot er direct een plek voor te creëren in zijn slijterij. Vandaar dat we onze Burgunder hier vandaag ook ten doop willen houden.”
Brouwseltjes
De prille hobby van beide Bornenaren begon zo’n anderhalf jaar geleden aan de keukentafel. Michel: “Natuurlijk houden we van een biertje en op enig moment vroegen we ons af waarom er zoveel Duitse en Engelse speciaalbieren op de markt zijn en zo weinig van eigen bodem. Terwijl er heel lang geleden heel veel lokale bierbrouwerijtjes in Nederland waren.” Ze blijken allemaal opgekocht en opgeslokt te zijn door de grote brouwers, zo weet hij. “Tegelijkertijd was onze nieuwsgierigheid gewekt, kochten we een boek waarin er meer over te lezen viel en struinden we het internet af. Zo kwamen we ook op een Nedersaksisch recept uit 1866. Het gevolg was dat we niet lang daarna met de nodige brouwseltjes in de weer waren.”
Volgens beiden is het hartstikke leuk om te doen, al vergt het meer tijd dan ze dachten. “Ja, er gaan behoorlijk wat uurtjes inzitten en eigenlijk worden het er steeds meer, maar nou ja… dan heb je ook wat moois”, vertelt Ronald lachend, terwijl hij ondertussen nog maar eens inschenkt. Nadat ze voor hun gevoel de juiste samenstelling hadden gevonden, werd het recept bij Rigters in Buurse in productie genomen. “Het resultaat is een friszoet doordrinkbiertje, waar je rustig van moet genieten en waarin je proeft hoe het bier vroeger smaakte,” aldus de jonge kenners.
Nieuw experiment
Voor de naam van hun bier viel de keus al snel op Burgunder, een variant op de oude naam van Borne. Als eerste hebben ze nu de Gold ontwikkeld, “Niet op z’n Engels hoor, maar uit te spreken als Goald, in het Saksisch dus”, aldus Toebes. Thuis in de koelkast wacht nog een nieuw experiment. “Dat moet een soort van zomerbokbiertje worden. De naam hebben we al: Oorbok, afgeleid van oer.” Maar eerst is er dus de verdere introductie van Gold. “De reacties zijn allemaal heel positief. Ik denk dat we er mee gaan scoren. Binnenkort is ons bier ook op andere plekken te koop en wellicht - als de horeca straks weer op volle toeren draait - ook op de terrassen. Mooi toch?!”, zo besluiten ze. (AJ/BM)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
Doe maar een kratje 🍻👍🏻