Vanaf zaterdag 5 juni mag de horeca weer tot 22.00 uur ’s avonds open. Dat geldt voor de terrassen, maar ook voor cafés en restaurants die weer maximaal vijftig personen tegelijkertijd mogen ontvangen. Dit is een van de versoepelingen die premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge vrijdagavond tijdens hun persconferentie bekendmaakten. Willem Dankers en Kitty Leurink van Dorset en Justin Lutke Veldhuis van Kir zijn er blij mee. “De komende week proberen we alles weer aan de praat te krijgen,” aldus laatstgenoemde. “Heerlijk, het heeft nu ook wel lang genoeg geduurd.”
Vet op de botten
Natuurlijk, de lange periode van stilstand (sinds half oktober bleven de restaurantdeuren immers gesloten) is ook de ondernemers niet in de koude kleren gaan zitten. De inkomsten vielen voor een belangrijk deel weg, terwijl de topmaand december diende te worden overgeslagen. Het spreekwoordelijke vet op de botten zorgde er echter voor dat ze konden overleven. “Al had ik het geld liever besteed aan een mooie verbouwing”, mijmert Justin.
Lichtpuntjes
Toch waren er ook lichtpuntjes. Willem en Kitty vertellen dat ze eigenlijk een heel goed jaar hebben gehad. Willem: “Dat komt vooral omdat bij ons het glas altijd halfvol is, in plaats van halfleeg. Wij zijn inmiddels gewend vooral in mogelijkheden te denken. Wat kunnen we dan wel doen? Die gedachte resulteerde bijvoorbeeld in een bijna campagnematig opgebouwde afhaalservice, met wekelijkse variaties.” En Kitty: “Ja, ik denk dat we daarmee in de harten van onze gasten zijn gekomen.”
Tegelijkertijd besteedden de uitbaters van Dorset een deel van hun tijd aan het ontwikkelen van nieuwe concepten en productvarianten. “Achteraf denken we dat als corona er niet was geweest, deze zaken niet op ons pad zouden zijn gekomen, dan waren we veel meer doorgegaan in de waan van alledag.” Ook Justin kijkt tevreden terug op de afgelopen periode. “We zijn flexibeler gebleken dan we zelf dachten. Onze Take Away afhaalservice was een succes, als team zijn we er sterker uitgekomen.”
Wat alle drie de ondernemers gemeen hebben, is dat ze -weliswaar noodgedwongen- ook meer tijd voor privézaken kregen. “Soms is je auto wassen op zaterdag ook wel leuk”, aldus Willem gekscherend. En Justin: “Voor het eerst in jaren heb ik de kerstdagen thuis kunnen vieren. Je leven ziet er ineens heel anders uit.” Kitty vertelt dat het eigenlijk heel goed was weer even op jezelf teruggeworpen te worden. “Gewoon samen met de kinderen genieten van het feit dat je een gezin bent en je realiseren dat daar de basis ligt van je verdere doen en laten. Dat werkt verrijkend.”
‘We gaan er opnieuw een feest van maken’
Desondanks overheerst bij allen de blijdschap over een week weer volop aan de bak te kunnen. Kitty: “We zijn er trots op dat we het met ons team toch maar gewoon voor elkaar hebben gekregen volop in de running te blijven”. Dit betekent zelfs dat Dorset volgende week zaterdag gesloten moet blijven omdat er nog ‘kookklussen buitenshuis’ op de agenda staan. Kitty: “Ja, de vervroegde opening overvalt ons, maar heerlijk dat het weer kan. We gaan er opnieuw een feest van maken en willen ons blijven bewijzen dat we voor grote groepen mensen een heel plezierig en toegankelijk restaurant kunnen zijn.”
Ook bij Kir wordt de komende dagen alles in gereedheid gebracht om de gasten weer welkom te kunnen heten. Komende dinsdag begint het met het grote buitenterras en vanaf zaterdag 5 juni kan Justin weer twee keer 50 bezoekers in zijn restaurant ontvangen. “Ik denk dat de mensen straks, als ze eenmaal weer welkom zijn, de misère snel zijn vergeten en dat we de oude draad weer vlot kunnen oppakken. De grootste uitdaging vormt straks nog het vinden van goede medewerkers. Want heel veel horecazaken zijn immers weer op zoek naar hun flexibele schil, zowel in de bediening als in de keuken. Ook wij!” (AJ/BM)
Meer over alle versoepelingen die zaterdag 5 juni zullen ingaan vind je op de website van de Rijksoverheid.
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.