“Een belangrijk besluit en een krachtig signaal”, noemde burgemeester Jan Pierik het (bijna) unanieme besluit om de zogenaamde Totaalvisie aan te passen en in plaats van de Verbindingsweg (foto boven) te gaan voor de provinciale Vloedbeltverbinding langs de A1/A35 en een volwaardige spooronderdoorgang in de Oonksweg aan te leggen. Daarnaast worden stapsteen 2, een onderdoorgang in de Bornerbroeksestraat en stapsteen 6, de doortrekking van de F35 gelijktijdig uitgewerkt en aangelegd. Een wijziging van de Totaalvisie uit 2014, bedoeld om de problemen met de spoorse doorsnijding met vijf gelijkvloerse kruisingen te verminderen, door onder andere meerdere tunnels aan te leggen.
De nieuwe versie van de Totaalvisie (zonder Verbindingsweg dus) is goedkoper voor Borne en effectiever voor het oplossen van de verkeersdruk in Zenderen. In tijd ook nog eens haalbaar, als alles meezit. De Vloedbeltverbinding kan er, enigszins onverwacht, snel komen. Omdat Rijk en Provincie erachter staan. Nut en noodzaak van de gemeentelijke Verbindingsweg kwam daardoor ter discussie te staan.
Aansporingen en aarzelingen
“Deze kans moeten we grijpen”, aldus wethouder Martin Velten. “Vort met de geit!” (Leo Graafhuis/VVD), “Nu de vaart erin houden!” (Arthur Lammers/Borne-NU), “Van groot en vitaal belang voor Borne” (Bert Oude Lansink/CDA). Aarzelingen waren er ook. Zo wilde Mike de Boer (GB90) niet de kans lopen dat de knip in de N743 zou ondersneeuwen, vroeg Mieke Visser (SP) zich af of de Provincie wel zou gaan besluiten de portemonnee te trekken voor de Vloedbeltverbinding, vroeg Jan de Vries (GrLi/PvdA) of alle kosten, inclusief aankoop van bedrijven langs de Oonksweg, wel waren meegenomen en vond Ernst Janssen de plannen niet voldoende onderbouwd.
Uitstel van besluitvorming was echter volgens Martin Velten niet verstandig. “De Provincie behandelt 30 juni de perspectiefnota en wil duidelijkheid van Borne.” Een ‘nota van wijzigingen’, wat er verder met het wegennet moet of kan gebeuren als gevolg van de nieuwe visie, komt in het najaar. “De knip zit nu gewoon in de plannen”, stelde hij Mike de Boer gerust. Die wilde op zijn beurt het proces niet frustreren en dat gold ook voor Jan de Vries. De bedenkingen van Ernst Janssen bleken wat hardnekkiger. Hij stemde uiteindelijk als enige tegen de aangepaste Totaalvisie. (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
Met alle respect, het betreffende artikel ging uiteindelijk alleen maar over de verbindingdstructuur en de politieke opvatting van de genoemde wethouder en een aantal gemeenteraadsleden.
Opvattingen inzake voorgesorteerde besluitvorming, los van wat het beste voor het dorp is, louter rekeninghoudend wat financieel haalbaar is.
Daar moeten we het mee doen in het mooie dorp, gelukkig zijn er volgend jaar verkiezingen.