Een aangenomen amendement van de coalitiepartijen CDA, GB90 en Borne-Nu roept op om zo snel mogelijk alle gebouwen op het azc-terrein in Azelo te slopen, met uitzondering van de villa. Grootschalige ontwikkelingen waar het voormalige internaat nog van nut voor zou zijn wil men niet en hoe langer de gebouwen leeg staan, hoe kostbaarder het is. “We hebben alle belang bij snelheid”, motiveerde Bert Oude Lansink (CDA) het amendement. “Het is goed om strak in de tijd te zitten, anders zijn we zo een paar ton lichter.” “Bijna alle scenario’s houden sloop in”, vulde Karin Scholten (GB90) aan. En Henk van den Berg (Borne-Nu): “Grootschalige ontwikkelingen als zorg en migrantenhotel hoeven niet onderzocht te worden. Dat is trekken aan een dood paard.”
Aantal scenario's vallen af
Wethouder Michel Kotteman kon wel leven met het amendement, maar waarschuwde er wel voor dat daarmee een aantal scenario’s voor een nieuwe invulling van het azc-terrein zouden vervallen. Inmiddels zijn er blijkbaar 38 initiatieven. “Daar zat ook een aantal verdienmodellen bij.” Maar de ‘rust en de ruimte’ om vervolgens naar nieuwe, gewenste, ontwikkelingen te zoeken zag Kotteman wel zitten. Wat dat financieel betekent moet nog nader worden uitgewerkt en hoe dat allemaal gedekt moet worden ook. In ieder geval voor 30 maart, is de bedoeling.
'Ondoordacht'
Het amendement kon rekenen op een meerderheid met de coalitiepartijen aan boord. Geen enkele andere partij stemde ermee in. Leo Graafhuis (VVD): “De coalitie zet in feite alles op z’n kop. Ook de eerder door de raad aangenomen motie om alles te onderzoeken.” Jan de Vries (GrLi/PvdA) kon z’n verbazing al helemaal niet verbergen: “Het college doet precies wat wij hebben gevraagd; terug in het proces en alles opnieuw onderzoeken. Nu direct sloop is een beetje raar, want sommige scenario’s hebben het gebouw nodig. Dit lijkt ondoordacht en mist zorgvuldigheid.” Mieke Visser (SP) was vooral bang dat het amendement de gemeente op hoge kosten zou jagen en ook Ernst Janssen (D66) vond het onverantwoord om de beslissing tot sloop te nemen zonder dat de financiële consequenties in beeld waren.
Maar sloop wordt het dus. Zo snel mogelijk. Daarna mogelijk kleinschalige ontwikkeling (bijvoorbeeld woningbouw), zonnepark en ruimte om de aanstaande Vloedbeltverbinding aan te kunnen leggen. Zonder dure onderhoudskosten (becijferd tussen een ton en 4,5 ton per jaar) is daar dan iets minder druk op.
Motie van wantrouwen
Wethouder Michel Kotteman kreeg er, zoals verwacht, weer flink van langs. “De integriteit is aangetast.” (Mieke Visser, SP), “U heeft de raad informatie onthouden, een politieke doodzonde.” (Ernst Janssen, D66) en ook VVD en Voor-Borne gaven aan geen vertrouwen meer te hebben in de wethouder. Het leidde tot een motie, ingediend door de VVD, om het dossier uit handen te nemen van Kotteman en een motie van wantrouwen, ingediend door SP, Voor-Borne en D66. Kotteman was van mening dat hij de raad voldoende had geïnformeerd en ‘naar eer en geweten’ had gehandeld. De beide moties konden niet op veel steun rekenen. (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.