Na jaren van voorbereidingen, een positieve uitspraak van de Raad van State in oktober 2020 en voldoende mestcontracten kan in februari definitief het startschot voor de bouw van de mestverwaardingsinstallatie van Twence in Zenderen gegeven worden.
Zonder mest geen installatie. “Ons geduld is de afgelopen jaren behoorlijk op de proef gesteld. Na de positieve uitspraak van de Raad van State in oktober vorig jaar waren al onze pijlen gericht op het afsluiten van mestcontracten. Wij zijn zeer verheugd dat we door een intensieve samenwerking met intermediairs, varkenshouders en belangenorganisaties in een paar maanden tijd voldoende mestcontracten konden afsluiten om ook daadwerkelijk met de bouw te kunnen starten, aldus algemeen directeur Marc Kapteijn.”
Met deze installatie kan 250.000 ton mest verwerkt worden. Hiermee wordt groen gas voor 3.000 huishoudens geproduceerd en worden schaarse grondstoffen teruggewonnen. “100 procent kringlooplandbouw dus. Het is een belangrijke stap in de verdere verduurzaming van de regio!”
Aan de mestverwerkingsinstallatie ging een lange geschiedenis vooraf. Omwonenden, dorpsraad en de gemeente Borne maakten bezwaar tegen het voornemen. De Provincie greep met een Provinciaal Inpassingsplan in en zette de gemeente op deze manier buitenspel. Bezwaren strandden uiteindelijk bij de Raad van State.
Start bouw
Inmiddels is al gestart met de bouwvoorbereidingen. In februari gaat de schop de grond in voor de daadwerkelijke bouw. Naar verwachting zal de installatie in mei 2022 operationeel zijn. (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
Overijssel telt > 270.000 koeien. www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10877043/welke-provincie-heeft-de-meeste-melkveebedrijven
hun mest vergisten levert méér biogas/m3 op dan varkensmest:
www.archea-biogas.de/_mediafiles/10-substrate.pdf
In Bentheim verwarmde al in de vorige eeuw restwarmte van generatoren op biogas van één rundveebedrijf Kurklinik, Badepark en Tennishalle.
Aus etwa 60000 bis 65 000 t Rindermist pro Jahr wird in acht Fermentern Biogas produziert
Der größte Teil, ca. 75 Mio. kWh Gas wird nach Aufbereitung ins Erdgasnetz eingespeist. Zusätzlich produzieren drei Blockheizkraftwerke mit einer Gesamtleistung von 1,2 MW elektrischen Strom und sorgen für die notwendige Prozesswärme und Energie für den laufenden Betrieb der Anlage.
www.uni-muenster.de/imperia/md/content/landschaftsoekologie/oekologischeplanung/wochenblatt_1_2017.pdf