Na diverse teleurstellende pogingen om het Textiel Festival voor Borne te openen is het binnenkort toch zover. Covid-19 vraagt voortdurend om aanpassingen in ons leven. Zo ook in de organisatie en planning van culturele projecten. “We gaan van start op 26 februari”, weet de enthousiaste projectleidster Corine Hofstra te melden.
Corine, ook bekend als toerismemanager, is sinds maart 2020 bij het project betrokken. Het is een initiatief van acht regionale musea in Twente. In 2019 is het idee geboren: Twente op de kaart te zetten als culturele regio met een grote diversiteit aan instellingen en activiteiten. Het culturele festival heeft als thema: Textiel. Borne is voorloper bij de start van dit regionale textieljaar.
Bornse textielhistorie
Borne is bekend om zijn textielhistorie. Er is besloten om Borne te beschouwen als dé bakermat van de Twentse textielindustrie. Veel bekende plekken in onze gemeente verwijzen naar dit verleden. Hofstra benoemt dat Borne daar haar identiteit aan kan ontlenen. Borne gaat zich daarmee `vermarkten`.
De naam Spanjaard is bij velen bekend. Deze familie uit de textielindustrie heeft sporen nagelaten. De Spanjaardfabriek, Spanjaardsplein, Spanjaardgemaal, Zijdestraat, Ververstraat verwijzen naar deze fabrikant. Ook het Bussemakerhuis, de Pellenhof, Floralia, Dorset Mansion House, het Witte huis, hebben linken met het textielverleden. Heden ten dage kent het dorp, voor zijn grootte, veel modezaken. En na enig zoeken vind je ook nog bedrijven met een relatie tot textiel. In heel 2021 wordt er aandacht besteed aan de textielhistorie middels beelden en lezingen. Maar ook nieuwe uitingen en ontwikkelingen op dit gebied staan in de schijnwerpers. Het wordt een belevenis.
Borns Textiel Collectief
Hofstra hoopt dat de gemeente Borne bekend gaat worden als: Borne, textielgemeente. De projectleidster benadrukt dat ze het evenement begeleidt. De organisatie en de uitvoering liggen bij de deelnemers van het Borns Textiel Collectief. Het is een stichting die in de zomer van 2020 is opgericht. De deelnemers zijn lokale organisaties die een bijdrage leveren in de culturele sector. Dit zijn: het Bussemakerhuis, Heemkundevereniging, Bornse Kunstkring, Gidsengroep, BorneBoeit, Kunst in Koetshuis, Kringloop Borne, Kulturhus, Bornse Courant, Made by Josje, De Week van Borne, Cultureel Podium, Stichting Fairtrade, RTV Borne, Twentehoes, Visit Borne. Het is van en voor de inwoners van Borne. Maar het moet ook als een magneet werken voor geïnteresseerden in en buiten de regio.
Om een groot deel van de kosten te dekken zijn negen fondsen aangeschreven. Inmiddels zijn van een zestal fondsen toezeggingen om het evenement in Borne te subsidiëren binnen. Waaronder ook de gemeente Borne. Het is de bedoeling om deze opzet in de komende jaren voort te zetten en verder uit te bouwen. “Er gaat een enorme kracht uit van dit grote project.”
Hofstra meldt dat inmiddels de website www.visitborne.nl/de-rode-draad online staat. Alle activiteiten die tot dusver bekend zijn staan hierop vermeld. Met linken naar de lokale media en deelnemende organisaties. Door veel enthousiasme bij de deelnemers ontstaan er nieuwe initiatieven. Het werkt aanstekelijk. Dit betekent dat het een organisch proces is. “Iedereen die ideeën heeft of mee wil werken kan contact opnemen via info@visitborne.nl.
Zoeken naar creatieve oplossingen
“Wij zijn toch begonnen. Ondanks alle onzekerheden rond het Covid-19 virus. Dit betekent dat iedereen heel flexibel met de agenda en de uitvoering omgaat. Creatieve mensen die zoeken naar een manier om toch de aandacht voor textiel voor het voetlicht te brengen”, licht Hofstra toe. “Het is zoeken naar creatieve oplossingen en dan kan er veel”, geven de deelnemende organisaties van het Borns Textiel Collectief aan. Soms met behulp van de digitale technologie en soms op afstand om geen groepen mensen bij elkaar te krijgen. Coronaproof. “Maar we kijken vooruit. Iedereen heeft behoefte aan positiviteit, energie en weer de hoop op een goede toekomst. Waarin alles weer mag en kan.”
De rode draad
Het Bornse Textiel Collectief heeft als herkenbaarheid het thema `De rode draad` gekozen. Het verwijst naar de textiel en het aanéénrijgen van de activiteiten. Een verbondenheid van de inwoners van de gemeente met elkaar. Jong en oud, groepen zoals schoolklassen kunnen deelnemen aan projecten. Het thema komt eveneens terug in arrangementen en wandelingen. Een rode bol en draad die we het komend jaar in Borne op diverse plekken gaan tegenkomen.
Burgermeester Pierik opent 26 februari textielproject
Al vanaf 20 januari is een expositie: Museum Bussemakerhuis komt uit de kast!, in het museum Bussemakerhuis ingericht. Als eerste activiteit van het project. Helaas in verband met de coronamaatregelen moet het museum haar deuren nog sluiten. Maar de hoop is dat na 9 februari deze tentoonstelling bezocht kan worden. Wat het besluit van het kabinet ook moge zijn: burgermeester Jan Pierik zal op 26 februari het Textiel Festival in Borne op een gepaste wijze openen. (YD)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.