Afvalcoach Ronnie had het woensdagmorgen op de markt zwaar. Er werden veel vragen op hem afgevuurd naar aanleiding van de brief die Twente Milieu onlangs bij alle bewoners van laagbouwwoningen in de brievenbus deed. Daarin werd verzocht om voor 1 september aan te geven of men een 240 liter restafvalcontainer wilde blijven gebruiken of over wil gaan tot een kleiner 140 liter exemplaar. Bij geen keuze wordt er standaard een 140 liter container geleverd.
Het heeft allemaal te maken met de invoering van Diftar per 1 januari volgend jaar, waarbij betaald moet gaan worden per lediging. Een kleinere container aan de straat zetten kost minder, maar hoeveel minder precies wordt pas eind dit jaar door de gemeenteraad vastgesteld, net als het (lagere) basistarief.
Verontwaardiging
En daar zit hem nu juist de verontwaardiging. “We hebben veel te weinig informatie. Nu moet je een keuze maken en je weet niet eens wat het kost!”, “Ik kan hier zo boos om worden!”, “Mijn buurvrouw van over de tachtig is helemaal in paniek”, “Ted van Leeuwen zet toch ook niet iemand in het veld bij FC Twente en vraagt dan aan het einde van het seizoen: ‘Oh, wat kostte hij eigenlijk?’”, “Hoe kun je nu kiezen op basis van informatie die er niet is?”, “Als je later toch wilt veranderen is dat dan gratis?”, “Laat ze die keuze desnoods uitstellen tot 1 januari.”
Geen antwoorden
De afvalcoach had het er maar moeilijk mee. Op de meeste vragen kon hij geen antwoord geven. Hij kon alleen de suggestie meegeven een mail naar de gemeente te sturen. Uiteindelijk kwam iemand van de communicatieafdeling van Twente Milieu Ronnie halverwege de ochtend richtbedragen geven, zodat hij in ieder geval iets meer kon vertellen. Een 140 liter container aan de straat gaat tussen de 4 en 5 euro kosten, een 240 liter tussen de 7 en 8 euro en een zakje van 30 liter naar de ondergrondse containers brengen tussen de 0,75 en 1,15 euro. “Maar het is niet op een dubbeltje nauwkeurig.”
‘Don’t shoot the messenger’
En dat leverde dan ook weer het nodige commentaar op. “Wat is bij deze gemeente ‘een dubbeltje’?”, “Ze kijken straks gewoon wat het meeste gekozen wordt en maken dat duurder”, “De gemeente moet nog ergens 4 miljoen vandaan halen, hè.”
Als je het positief wilt bekijken, dan kun je stellen dat de afvalcoach deze ochtend in ieder geval over belangstelling niet te klagen had, maar veel positieve geluiden vielen er niet te bespeuren. “Ze zeggen altijd ‘don’t shoot the messenger’, maar dat doen ze hier wel”, zei Ronnie met een paar gespeelde tranen in zijn ogen. “Ik heb nog nooit een burn-out gehad, maar nu...” (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
Als ons afval van onze vleeshouwerij wordt in onze eigen containers gegooid. Zowel privé als zakelijk hebben wij meerdere containers. Wij storten geen afval in Borne. Wij vinden het vervelend dat wij hier onterecht van worden beschuldigd.