Moeilijke ochtend voor de afvalcoach
VEEL VRAGEN EN ONBEGRIP OVER KEUZE RESTAFVALCONTAINER

Moeilijke ochtend voor de afvalcoach

Afvalcoach Ronnie had het woensdagmorgen op de markt zwaar. Er werden veel vragen op hem afgevuurd naar aanleiding van de brief die Twente Milieu onlangs bij alle bewoners van laagbouwwoningen in de brievenbus deed. Daarin werd verzocht om voor 1 september aan te geven of men een 240 liter restafvalcontainer wilde blijven gebruiken of over wil gaan tot een kleiner 140 liter exemplaar. Bij geen keuze wordt er standaard een 140 liter container geleverd.

 

Het heeft allemaal te maken met de invoering van Diftar per 1 januari volgend jaar, waarbij betaald moet gaan worden per lediging. Een kleinere container aan de straat zetten kost minder, maar hoeveel minder precies wordt pas eind dit jaar door de gemeenteraad vastgesteld, net als het (lagere) basistarief.

 

Verontwaardiging

En daar zit hem nu juist de verontwaardiging. “We hebben veel te weinig informatie. Nu moet je een keuze maken en je weet niet eens wat het kost!”, “Ik kan hier zo boos om worden!”, “Mijn buurvrouw van over de tachtig is helemaal in paniek”, “Ted van Leeuwen zet toch ook niet iemand in het veld bij FC Twente en vraagt dan aan het einde van het seizoen: ‘Oh, wat kostte hij eigenlijk?’”, “Hoe kun je nu kiezen op basis van informatie die er niet is?”, “Als je later toch wilt veranderen is dat dan gratis?”, “Laat ze die keuze desnoods uitstellen tot 1 januari.”

 

Geen antwoorden

De afvalcoach had het er maar moeilijk mee. Op de meeste vragen kon hij geen antwoord geven. Hij kon alleen de suggestie meegeven een mail naar de gemeente te sturen. Uiteindelijk kwam iemand van de communicatieafdeling van Twente Milieu Ronnie halverwege de ochtend richtbedragen geven, zodat hij in ieder geval iets meer kon vertellen. Een 140 liter container aan de straat gaat tussen de 4 en 5 euro kosten, een 240 liter tussen de 7 en 8 euro en een zakje van 30 liter naar de ondergrondse containers brengen tussen de 0,75 en 1,15 euro. “Maar het is niet op een dubbeltje nauwkeurig.”

 

‘Don’t shoot the messenger’

En dat leverde dan ook weer het nodige commentaar op. “Wat is bij deze gemeente ‘een dubbeltje’?”, “Ze kijken straks gewoon wat het meeste gekozen wordt en maken dat duurder”, “De gemeente moet nog ergens 4 miljoen vandaan halen, hè.”

 

Als je het positief wilt bekijken, dan kun je stellen dat de afvalcoach deze ochtend in ieder geval over belangstelling niet te klagen had, maar veel positieve geluiden vielen er niet te bespeuren. “Ze zeggen altijd ‘don’t shoot the messenger’, maar dat doen ze hier wel”, zei Ronnie met een paar gespeelde tranen in zijn ogen. “Ik heb nog nooit een burn-out gehad, maar nu...” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Vleeshouwerij Saasveld — 13 aug 2019
@Wilko Ebbers
Als ons afval van onze vleeshouwerij wordt in onze eigen containers gegooid. Zowel privé als zakelijk hebben wij meerdere containers. Wij storten geen afval in Borne. Wij vinden het vervelend dat wij hier onterecht van worden beschuldigd.
sjj — 09 aug 2019
De zoveelste ambtelijke miskleun!!!
Na het golfparadijs Weleveld, de rondweg, varkensstal aan de Oude Biefel.
Miljoenen tekort door de een na de andere goocheltruc.
En de Burger maar betalen voor een nieuw gooi maar over de balk project.
Laten ze Twente milieu eens moderniseren, die lopen achter de laatste kar te toeteren.

https://www.google.com/amp/s/www.rijnmond.nl/nieuws/amp/177524/Plastic-afval-scheiden-binnenkort-niet-meer-nodig
Gezond Verstand — 09 aug 2019
En zo lang men hier braaf op de partij(en) van Kotteman en Veltman blijft stemmen, die dit achterlijke systeem er doorheen geramd hebben, zal de gemeente Borne zijn gedrag echt niet verbeteren.
Sjaan — 04 aug 2019
Uiteraard gebeuren deze "sneaky" zaken tijdens vakanties. Ronduit schandalig om zo met je bewoners om te gaan. Ook wij zijn op vakantie en kwamen toevallig dit artikel tegen. Weet goed waarop een volgende keer te stemmen!
Max de Mooij Sr. — 03 aug 2019
Wat een slordige communicatie vanuit Gemeente Borne en Twente Milieu! Ik kreeg vandaan, 3 augustus de brief van Twente Milieu die gedateerd is op 26 juli. Daarin wordt aangekondigd dat op 31 juli de afvalcoach informatie geeft. Dat was dus afgelopen woensdag! Daarnaast is er nog het bespottelijke gegeven dat je als burger vóór 1 september moet kiezen voor het formaat container zonder dat je weet wat die keuze gaat kosten. Dat afvalverwerking kostbaar is en dat afval scheiden hard nodig is, onderschrijf ik volledig. dat mag wat mij betreft ook best wat kosten. Maar het gaat hier om het principe dat burgers worden verplicht te kiezen, terwijl ze de financiële gevolgen van hun keuze niet kunnen laten meewegen in hun beslissing omdat de raad pas later dit najaar beslist over de tarieven. Ik vind dit een vorm van onbehoorlijk bestuur!
Is er in de gemeenteraad nog een partij of raadslid die geen (Diftar)boter op het hoofd heeft en die zijn stem durft te laten horen? De verantwoordelijke politici zwijgen immers in alle talen...
Bartjens — 03 aug 2019
Bij gebrek aan hesjes, gaat de raad vast niet bij elkaar komen voor 1 September en de val voor de burgers klapt dan ook dicht zo midden in de zomer. Wie nl NIET bewust kiest voor 1 september, krijgt domweg een kleine container. Zomaar, zonder overleg en bij een leging van de oude bak wordt er gewisseld. Hoe dan ook moet je dus kiezen en eenmaal gekozen betekent dus dat je instemde met de procedure. Besturen wordt meer en meer manipuleren. Niet achteraf gaan zeuren via de Raad! Nog erger wordt het als je WEL bewust voor het omruilen van de nog goeie 240 bak kiest en een nieuwe 240 bak krijgt. Wat zuiniger!!! Elke verhoging op het legen daarvan is op voorhand goedgekeurd, want U hebt toch bewust voor die bak gekozen? Kafka komt met weer eens nieuwe onzin-banen, steeds vaker op bezoek! Ballorigheid zal zeker toenemen op deze manier, terwijl het allemaal redelijk goed in orde was in Borne. Nou ja, voor de burgers dan; niet volgens de theoretische plannenmakers.
Lichtgeel hesje — 03 aug 2019
Lees net in het vergaderschema voor 2019 dat er in augustus geen vergaderingen staan gepland door het College en de Raad. Inwoners van Borne worden door Twente Milieu geacht voor 1 september aanstaande een besluit te nemen over afvalcontainers. Ongetwijfeld zal de politiek in Borne wel bereikbaar zijn tijdens de zomervakantie. Het is dan ook niet meer dan wenselijk c.q. fatsoenlijk, dat de verantwoordelijke Wethouder nu eindelijk eens toont waar hij voor staat, namelijk het dienen van de belangen van de inwoners van Borne en niet die van Twente Milieu. Kortom, er zijn 2 mogelijkheden: ofwel wordt ruim(!) voor 1 september 2019 door het College en de Raad van Borne duidelijk aangegeven wat de tarieven (basisheffing en variabel) voor 2020 zijn, ofwel wordt een streep gezet door de datum van 1 september a.s. en wordt deze opgeschoven naar minimaal 1 januari 2020. De inwoners van Borne hebben namelijk het recht om een weloverwogen keuze te kunnen maken over de door hen gewenste containers op basis van feiten, en niet op basis van op geen enkele wijze onderbouwde aannames. Duidelijk is wel, dat de door de politiek van Borne tot nu toe gehanteerde werkwijze bij de (door velen ongewenste) invoering van Diftar alleen maar zal leiden tot meer burgerlijk verzet hiertegen. Ik wijs de politiek in Borne er voor de volledigheid nog maar eens op dat zij dienend zijn richting de burgers van Borne en de belangen van deze burgers te allen tijde in acht horen te nemen. Hierbij is geen ruimte voor persoonlijke en/of politieke agenda's van College-leden c.q. Raadsleden!
Ton HUISKES — 02 aug 2019
Inderdaad ik heb de brief gelezen bij mijn moeder en ik was daar toevallig vanwege vakantie en zaakjes regelen. Diftar staat volgens mij voor Duurder IndifFerent (= onverschillig) Afval Rijden ... de tarieven dienen gewoon direct na de vakantie door de gemeenteraad vast gesteld worden. Vage tarieven van Twente Milieu geven zeker geen houvast voor geen enkele burger (en zij zijn zeker niet de gemeenteraad die uiteindelijk beslist). M.a.w. gemeenteraad: doe uw huiswerk en maak de tarieven bekend in de eerste vergadering na de vakantie. Wat nu bijv: rond de Dorsmolen gebeurt,kan ook echt niet door de beugel. Streng aanpakken, boetes uitdelen, en gewoon foto's maken van de auto's/vrachtwagens en deze doorspelen aan de gemeente of de BOAs (er zijn er nu toch twee meer ...). Dit moet toch mogelijk zijn! of zie ik dit verkeerd?
Even voor de duidelijkheid: al vanaf het begin niet blij met DIFTAR,maar daarvoor heeft de gemeenteraad nu eenmaal besloten dus we kunnen niet terug. Hoop echter wel dat bij de komende raadsverkiezingen GB90, CDA en Groenlinks/PvdA flink afgestraft worden maar ik ben bang dat dit ook maar een illusie is mijnerzijds;
Vakantie ganger — 02 aug 2019
Ik las de brief via mijn pa, aangezien ik op vakantie ben. Zeer fijne timing gemeente Borne!

Maar ik ga voor de 240liter bak.
Deze kost 8x meer dan een 30l in de ondergrondse bak volgens de brief (kan iemand goed rekenen zeg).
Maar gok als ik 8 zakken in de 240l bak gooi en dan de boel een beetje aan druk er best wat meer in kan.
Mocht het toch niet meer passen en de bak zit vol, dan gooi ik een zakje wel een keer in de ondergrondse bak.

Sowieso dat hele diftar verhaal zal wel weer op niks uitlopen qua milieu effecten.

Lichtgeel hesje — 01 aug 2019
Nog even een inhoudelijk nabrandertje: In alle voorgaande uitlatingen vanuit de Gemeente over Diftar tarieven valt te lezen, dat de hoogte hiervan wordt besloten door de Gemeenteraad van Borne eind 2019. Dit staat ook in een brief van 24 juli jl. van Twente Milieu over "Nieuwe gft- en restafvalcontainer na de zomer". Hoe is het dan mogelijk dat op 31 juli jl. iemand van de communicatieafdeling van Twente Milieu een uitspraak doet over richtbedragen? De enige conclusie die je hieruit kunt trekken is, dat zowel de verantwoordelijke Wethouder als de Raad op het moment dat burgers (terechte) kritische vragen beginnen te stellen over tarieven, deze politiek verantwoordelijken van deze Gemeente als de wiedeweerga wegduiken en een UITVOEREND orgaan als Twente Milieu uitspraken laat doen over tarieven waarover nog niet eens in de Raad is gesproken, laat staan een besluit is genomen. Wederom geeft politiek Borne zich weer eens zelf een brevet van onvermogen met deze handelswijze! Waar eindigt dit???
Bjorn Hagedoorn — 01 aug 2019
Er moet duidelijkheid komen over wat welke optie kost. De wethouder winkelt toch ook niet in een supermarkt zonder prijskaartjes? De timing is ook niet heel slim gekozen (of misschien vanuit gemeente perspectief juist wel) aangezien veel mensen nu op vakantie zijn. Ik vraag mij ook af wat er dan met al die overbodige grijze 240l bakken gaat gebeuren, een hoop afval om niets als je het mij vraagt.
mark — 01 aug 2019
Ik vind dat de burgers eerst duidelijkheid moeten hebben wat alles kost voordat wij voor zo'n keuze gesteld worden. Wij kunnen nu geen keuze maken omdat er niks te kiezen valt omdat de belangrijkste voorwaarde er niet bij zit. En dat is wat kost het. Alles draait om geld en dat willen wij eerst weten voordat wij een keuze maken. Deze voorlichting is met de melbuulndagen er weer dus kom allemaal weer lastige vragen stellen misschien kan de heer kotterman ook erbij staan en eens luisteren naar zijn eigen burgers.
Ron Hartman — 01 aug 2019
@Pakjevoordeel: net als PK uit Hengelo, hou op met die goedkope marketing. Zet dan gewoon neer of je namens TM of de Gemeente hier onzin plaatst. Goedkoper EN investeren in nieuwe bakken terwijl de oude nog prima zijn EN weer in nieuwe auto's? Grote onzin; de gemeente heeft beslist meer inkomsten nodig dan minder. Hadden we de DUO bak en de peperdure speciaal daarvoor gemaakte auto's gehouden, dan was er nu maar 1 oranjebak en veel onzinbanen minder geweest
Pak je voordeel — 01 aug 2019
Komen uit Hengelo en serieus als je gewoon een beetje je best doet met scheiden scheelt het je juist geld...wij waren bijna de helft goedkoper uit, ook met kinderen! Ton gaat alleen harder stinken omdat het langer duurt voor het geleegd wordt...
Ron Hartman — 01 aug 2019
Citaat uit Borneboeit van 7 mei jl: GroenLinks/PvdA had al te kennen gegeven Diftar een goede stap te vinden in de richting van een circulaire economie en het was te verwachten dat GB90 de eigen wethouder niet zou laten vallen. Het CDA was het grote vraagteken. In het voortraject toch zeker ook kritisch en met vijf zetels in de gemeenteraad een doorslaggevende factor. Herald Lucas gaf echter aan dat zijn partij kon leven met het voorstel.
wgkub — 01 aug 2019
idd met vorige schrijver eens, kijk goed op wie je de volgende keer stemt!!!!!! en indien afval teveel.....bij wethouder kotteman in de OTTO!!!
Loek Diemel — 01 aug 2019
Zouden raadsleden en B & W ook bovenstaande reacties lezen? En..... trekken zij zich daar vervolgens iets van aan? Zo niet dan..... hoop ik dat we ons dit met de volgende gemeentelijke verkiezingen nog goed herinneren en onze keuze met het rode potlood mede bepalen.
Vriendelijke groet Loek Diemel.
Joanne — 01 aug 2019
De gemeente moet het eerst zelf duidelijk hebben voordat ze met informatie komen.
Afval scheiden ... plastic afval en de grijze container het komt allemaal op één hoop ....
Wilko ebbers — 01 aug 2019
Schandalig wat de gemeente doet, bij ons aan se Dorsmolen kun je nu al zien wat betalen per container kost. Tot aan saasveld komen bedrijven hun afval dumpen in de containers. De vleeshouwerij komt zeker wekelijks zijn troep dumpen.. nu nog dat van de burgers erbij. GB alvast hartelijk dank.
wgkub — 01 aug 2019
met dank aan Kotteman!!!!!!!!!!……...richt je pijlen op hem!!!
als straks diftar in gevoerd is ...maken ze het duurder!!!
Lichtgeel hesje — 01 aug 2019
n de Bornse Courant van 15 mei jl. valt te lezen, dat GB90 (ook de partij van de verantwoordelijke Wethouder voor Diftar) de invoering van Diftar steunt, onder meer omdat het "kosten verlagend" is. Dat deze college-partij haar eigen Wethouder niet wil afvallen c.q. wil laten vallen is een politieke keuze; tegelijkertijd laat deze uitspraak over "kosten verlagend" door GB90 zich niet anders lezen, dan dat zowel het basis tarief als het Diftar-tarief de komende jaren NIET zullen stijgen na de invoering hiervan (zoals in andere Diftar-gemeenten wel degelijk wel het geval is). GB90 heeft immers voorgestemd, omdat het Diftar-systeem naar hun mening kosten verlagend is. Het is nu dan ook aan GB90 als college-partij om voor een stijging van basis en diftar-tarieven in de komende jaren te waken en hier als college-partij ook voor te gaan liggen. Het kostenaspect is namelijk voor GB90 kennelijk een reden geweest om vóór de invoering van Diftar te stemmen. Het is dan ook aan deze partij om als college-partij haar uitspraak over kosten verlaging m.b.t. Diftar in de praktijk ook daadwerkelijk waar te maken, zowel nu als in de toekomst! De Gemeente (College en Raad) hoort dan ook nu niet alleen een (betrouwbare) indicatie te geven van het jaarlijkse variabele tarief per lediging voor alle type containers, maar ook van de jaarlijkse basisheffing Diftar (het vastrecht zeg maar). Ook is het wenselijk nu al van de Gemeente te horen of de GFT-container gratis is of niet. Kortom: zowel het College als de Raad moeten nu nog even een sprintje trekken om de inwoners van Borne voor 1 september aanstaande te voorzien van ALLE noodzakelijke informatie, zodat diezelfde inwoners voor 1 september een weloverwogen keuze kunnen maken, en zich niet ongewenst het mes op de keel laten zetten door een vage brief van een UITVOERENDE instantie Twente Milieu!
Re gi — 31 jul 2019
Ik vindt inderdaad belachelijk dat je moet kiezen terwijl de bedragen nog niet bekent zijn .zal morgen even bellen hebben nog geen brief gehad .wordt waarschijnlijk weer een puinhoop net als toen de alles genummerd moest worden . Daarbij kun je er op wachten dat mensen de rotzooi aan straat zetten of zoals op tv was te zien in de kleding bakken gooien
G.J. Damink — 31 jul 2019
Kan me helemaal vinden in het commentaar van de burgers op het gemeentebeleod in deze matetie. Wat een hopeloos bestuur heeft Borne toch.
Marcel — 31 jul 2019
Kijk naar Hengelo, daar is Diftar al geruime tijd ingevoerd. Bakken met geld kost het opruimen van de afvaldump, het merendeel van het plastic gaat zo de afvaloven in. Uiteindelijk moet alles gewoon kostendekkend zijn en wordt je als burger gewoon een rad voor ogen gedraaid. Nascheiden is de toekomst, Twente Mileu is daar niet blij mee en die hebben de broek aan..
Bartjens — 31 jul 2019
Burgers die niet begrepen dat ze een code moesten gebruiken, de brief al weggooiden in de veronderstelling dat pas als je wat wil wijzigen, je actie moet nemen of helemaal geen brief ontvingen.

Vraag aan de afvalcoach: Wat nu? Waar is de FAQ op alle vragen?
Chris Deppe — 31 jul 2019
Ten eerste kreeg ik de brief vandaag pas om 14:00 terwijl de eerste informatie vandaag om 9:00 tot 13:00 was.
En dan staat in de brief een website die ook nog niet doet.
www.containerkeuzeborne.nl

Goede info 👍🏻
PK — 31 jul 2019
Een aantal jaren in Hengelo gewoond waar diftar al enkele jaren bestaat. Als 2 pers huishouden al snel van grote naar kleine containers gegaan en lang niet iedere week aan de straat. Kwestie van goede afvalscheiding en je bent goedkoper uit.
Afvalscheiden kan in Borne al jaren dus daar moet met aan gewend zijn. Dan is diftar echt niet duurder uit. Je zult zien dat je aan het einde van t jaar geld terug krijgt.
Frank Mars — 31 jul 2019
Nou, allemaal aan de 240ltr. container.
Als we uitgaan van de hoogste richtbedragen dan betaal je bij een kleine container €1 voor 28kg en bij de grote €1 voor 30 kg.
Het is idd wanbestuur om mensen te laten kiezen terwijl de bedragen nog niet bekend zijn.

Onzalig plan die diftar. Het is nu al een puinhoop bij de openbare containers, dat gaat nog meer worden, nog los van het zwerfvuil.

De gemeente kan beter Den Haag onder druk zetten om fabrikanten aan te zetten tot minder verpakkingsmateriaal. Beginnen bij de bron. Dus kraanleertje vervangen ipv het putje groter maken.
Ron Hartman — 31 jul 2019
De Gemeente heeft een probleem met de kosten van zorg en een megaprobleem door onverantwoorde zepers cq handelingen (zwarte bladzijden) en dat moeten wij nu met variabele WOZ , oh nee, Diftar, witwassen? Binnen enkele jaren volgt nascheiding en krijgende weer nieuwe bakken.
Ria Hendriks — 31 jul 2019
Volledige informatie ontbreekt. Het kost ongeveer zoveel!!!. Dit is niet wat we willen. Duidelijk zijn naar de burger als je wil dat de burger de gemeente vertrouwd. Hoe kun je anders een keuze maken. Zo moeilijk kan het niet zijn.

Herkansing voor Enexis aan de Oonksweg

Begin maart voerde Enexis reguliere werkzaamheden uit aan de Oonksweg, maar kon deze klus niet...
21-11-2024

Ongeval met letsel op Azelosestraat

Woensdagmiddag kwamen een auto en een fietser in botsing met elkaar op de Azelosestraat ter...
20-11-2024

Kerken kleuren weer rood

Met RedWednesday vestigen de St. Stephanuskerk en de Oude Stephanuskerk op woensdag 20 november...
12-11-2024

De drijfveer van Jan Wiegink

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
10-11-2024

Ontmoet Maurice Beijk

ADVERTORIAL. ‘De aarde heeft ons niet nodig maar wij wel de aarde!’   Een...
08-11-2024

Apotheken gesloten wegens staking

Bij Service Apotheek Stoop in Het Dijkhuis is het rolluik vandaag naar beneden. Bij de ingang...
05-11-2024