Het college van burgemeester en wethouders wil Frank Agterbos van Golfbaan Weleveld toch toestaan om de horecamogelijkheden te verruimen. Dat wil zeggen dat er horeca is toegestaan tot 23.00 uur, met dien verstande dat het om ‘ondersteunende horeca’ gaat, golfgerelateerd. Er mag geen reclame gemaakt worden en er mogen geen niet-golfgerelateerde feesten en partijen gegeven worden, maar van de ondernemer wordt ook niet verwacht dat er aan bezoekers gevraagd wordt of ze gegolft hebben, dan wel passanten zijn.
Voorgeschiedenis
Een opvallend besluit. Vorig jaar was de kwestie lang in het nieuws. Het restaurant in het markante clubhuis leek te fungeren als openbare horecagelegenheid. Dat paste niet in het bestemmingsplan en bovendien ontbraken de nodige vergunningen. De gemeenteraad besloot eind vorig jaar uiteindelijk dat het bestemmingsplan niet zou worden aangepast om de horeca alsnog legaal te maken, wel met de opmerking dat het College ‘de randen van het bestemmingsplan moest opzoeken’, om samen met Agterbos te kijken wat er dan wel mogelijk was. April/mei dit jaar resulteerde die verkenning nog in de conclusie dat er volgens het bestemmingsplan niets mogelijk was.
Draai van 180 graden
Kennelijk is de mening inmiddels omgedraaid en is er een ‘kruimelontheffing’ bedacht om, voor de duur van een jaar, het experiment aan te gaan en horeca (beperkt openbaar) toch toe te staan. “Een draai van 180 graden”, erkent wethouder Herman Mulder. “Maar voor mij is belangrijk dat het bestemmingsplan wel overeind blijft. Het principe geldt ‘bij twijfel niet inhalen’. Dat wil zeggen dat de ondernemer met ons in gesprek gaat op het moment dat er twijfels zijn of iets wel of niet mag. Als hij over de schreef gaat, dan worden alle mogelijkheden weer teruggedraaid. “
Ook waarnemend burgemeester Gerard van den Hengel begrijpt dat het besluit ‘moeilijk uitlegbaar’ is. “Het gaat er ook om wat controleerbaar en handhaafbaar is. We hebben nu wel goede afspraken gemaakt. Met een kruimelregeling wijken we op een klein onderdeel af van het bestemmingsplan en geven tijdelijke ruimte in een al langslepende kwestie.”
'Achterkamertjespolitiek'
“Ik vind het verbijsterend”, reageert Leo Graafhuis namens de VVD, “en eigenlijk getuigen van onbehoorlijk bestuur. Eerst horen we dat er binnen het bestemmingplan nog minder mogelijk is dan gedacht en dan worden de fracties twee weken geleden ineens geconfronteerd met een convenant, als een duveltje uit een doosje! We hebben meteen gezegd dat je dit besluit in de openbaarheid moet brengen. Als je als College een kerel bent, dan kom je met een voorstel voor een wijziging van het bestemmingsplan. Daar kan dan in de openbaarheid over gesproken worden en bezwaar tegen aangetekend worden. Dit is gewoon achterkamertjespolitiek.”
'Vrijstaat'
Volgens Graafhuis is de nu gekozen ‘kruimelontheffing’ juridisch niet houdbaar. “Daar moet je als gemeente een beleid voor ontwikkeld hebben en dat is er niet. Juridisch lijkt dit nergens op. Er zijn niet eens sancties afgesproken en feitelijk maak je van Weleveld een vrijstaat, waar menig inwoner die iets niet mag vanwege de regels, jaloers op zal zijn. Wij gunnen Frank Agterbos een goedlopende zaak, maar wel gelijke monniken, gelijke kappen en op een manier die juridisch houdbaar is. De VVD overweegt om een verzoek in te dienen om deze zaak te agenderen bij de eerstvolgende raadsvergadering, zodat het College zich in het openbaar kan verantwoorden.”
Tevreden Agterbos
Frank Agterbos is content met de nieuwe afspraken. “Ik ben blij dat de gemeente heeft ingezien dat er iets moest gebeuren. Er worden gesprekken met een nieuwe exploitant gevoerd, waarover binnenkort meer duidelijk wordt. (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.