Om de doelstelling in het Raadsakkoord van 120 kilo restafval per persoon te kunnen halen is volgens het college van B en W een financiële prikkel nodig. Voor de hoeveelheid restafval dat aan de straat gezet wordt, zal dan extra betaald moeten gaan worden. Het voorstel ligt ter bespreking voor aan de gemeenteraad. Mocht deze akkoord gaan dan zou diftar per 1 januari 2020 ingevoerd kunnen gaan worden.
Naar 120 kilo restafval per inwoner
Volgens het college zijn er geen alternatieven om de doelstelling te halen. Nu is het aantal kilo’s restafval per inwoner 180. Door de invoering van de oranje container daalde het van 240 kilo in 2016. Ondertussen is het verbranden van restafval alleen maar duurder geworden vanwege een sterk stijgende verbrandingsbelasting. Als er niets gebeurt zou dit betekenen dat de afvalstoffenheffing in Borne ook gaat stijgen. Als diftar wordt ingevoerd hoeft er naar verwachting minder afval verbrand te worden en zou de afvalstoffenheffing, ondanks de hogere verbrandingsbelasting, met tien procent kunnen dalen, heeft Twente Milieu berekend.
Voor- en nadelen
Diftar is volgens het college een bewezen effectieve methodiek, zoals blijkt uit resultaten in Hof van Twente en Losser. Daar is de hoeveelheid restafval per inwoner respectievelijk 89 kilo en 110 kilo. Als voordeel van diftar ziet het College, naast een bijdrage aan de circulaire economie, dat de kosten eerlijker worden verdeeld. Wie meer restafval aanbiedt betaalt meer. Afval scheiden en goed gedrag worden beloond.
Een nadeel kan zijn dat er meer afval in de openbare ruimte wordt gedumpt. Het College verwacht echter dat dit met extra communicatie en de juiste handhaving een tijdelijk effect is.
Alternatieven
Alternatieven zijn ook bekeken. Als er bijvoorbeeld extra ingezet wordt op betere voorlichting in het huidige systeem, dan zou maximaal 150 kilo restafval per inwoner gehaald kunnen worden. Een tweede variant is de grijze container vrijwillig laten inleveren en meer gebruik te laten maken van het brengsysteem bij ondergrondse containers. Ook dan zou het doel van 120 kilo niet gehaald kunnen worden en blijven steken op 145 kilo.
Op 22 januari debatteert de Raad over het voorstel, dat nog wel een nadere invulling nodig heeft. Zo zijn er nog geen kosten van de invoering van het nieuwe systeem bekend of wat de hoogte van de financiële prikkel is en zijn er diverse opties binnen diftar die nader uitgewerkt moeten worden. (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.